podatek od wcześniej sprzedanego samochodu
-
emma
podatek od wcześniej sprzedanego samochodu
mam problem - rozliczałam bratankowi PIT-37 i gdy już go oddał, to US dopatrzył się, że bratanek sprzedał samochód zakupiony 2 m-ce wcześniej (podobno nie można wcześniej sprzedać, bez ponoszenia dodatkowych opłat przed upływem pół roku) i pani z US kazała zrobić korektę zeznania na PIT-36. nie bardzo wiem w którym miejscu to wpisać i jak miałoby to wyglądać. dodam, że samochód zakupił i sprzedał za 9 tys. zł a w US dokonał jakąś opłatę w kwocie 220,00 zł. o co jeszcze chodzi?
-
piotr'ek
Re: podatek od wcześniej sprzedanego samochodu
Jak nic nie zarobił to podatku nie ma. To co zapłacił to zapewne PCC - tzw.podatek od wzbogacenia (i nie wymyślajcie czasem lepszych nazw)
Skoro nie osiągnął dochodu z tej sprzedaży /a widać że nie/ to moim zdaniem nie ma obowiązku wykazywania jej w swoim PIT w poz. Inne źródła. Nie wiem dlaczego polecono mu zrobić korektę pitu. Ale jeśli zapłacił wcześniej 220 zł to było to PCC, tylko że 2 % od 9.000 to jest 180 zł a nie 220.
Więc chyba coś tu nie gra.
Więc chyba coś tu nie gra.
-
emma
zgadza się, ta opłata to PCC-3 (mam przed sobą obie umowy kupna-sprzedaży i do każdej dołączony kwit opłaty PCC) tak jak pisałam wcześniej wartość sprzedaży 9 tys a opłata do US 220 zł. co do wysokości kwoty, to podejrzewam, że wg US wartość auta była zaniżona (oni mają jakieś tabele-przeliczniki), to był rocznik 2000. dziękuję bardzo za wyjaśnienia ale jeśli jeszcze znajdzie się ktoś kto miał podobne problemy to bardzo proszę o zabranie głosu. pozdrawiam
-
Walenty.
Z tego co domniemam, bratanek za wcześnie sprzedał ten samochód.
Gdyby sprzedał go po upłwie pół roku licząc od końca miesiąca w którym nabył to nie musiałby wykazywać tego samochodu w PIT-36.
A tak bedzie musiał ująć go w INNYCH ŹRÓDŁACH PIT-36 i doliczyć do pozostałych dochodów.
Gdyby sprzedał go po upłwie pół roku licząc od końca miesiąca w którym nabył to nie musiałby wykazywać tego samochodu w PIT-36.
A tak bedzie musiał ująć go w INNYCH ŹRÓDŁACH PIT-36 i doliczyć do pozostałych dochodów.
na upartego może to wpisać, ale dochodu nie miał skoro kupił i sprzedał za 9.000 zł
koleżanka napisał(a) :
> na upartego może to wpisać, ale dochodu nie miał skoro kupił i sprzedał za
> 9.000 zł
Nie "na upartego" tylko zgodnie z ustawą pdof.
W zeznaniu rocznym wykazujemy wszystkie przychody i ich koszty uzyskania - zbycie rzeczy przed upływem pół roku od nabycia jest przychodem ze źródła wymienionego w art 10 ustawy i podatnik ma obowiązek wykazać ten przychód (wraz z kosztami uzyskania) w zeznaniu rocznym. Ponieważ dochód z tej transakcji wynosi 0,00 zł korekta zeznania nie poniesie za sobą żadnych dopłat itp. - nie zmieni wyniku zeznania.
Należy sporządzić PIT-36 ujmując transakcję z samochodem w pozycji "Inne źródła" i dołączyć wyjaśnienie korekty (czyli jedno zdanie, że w pierwotnie złożonym PIT-37 nie uwzględniono przychodów i kosztów sprzedaży przed upływem pół roku).
> na upartego może to wpisać, ale dochodu nie miał skoro kupił i sprzedał za
> 9.000 zł
Nie "na upartego" tylko zgodnie z ustawą pdof.
W zeznaniu rocznym wykazujemy wszystkie przychody i ich koszty uzyskania - zbycie rzeczy przed upływem pół roku od nabycia jest przychodem ze źródła wymienionego w art 10 ustawy i podatnik ma obowiązek wykazać ten przychód (wraz z kosztami uzyskania) w zeznaniu rocznym. Ponieważ dochód z tej transakcji wynosi 0,00 zł korekta zeznania nie poniesie za sobą żadnych dopłat itp. - nie zmieni wyniku zeznania.
Należy sporządzić PIT-36 ujmując transakcję z samochodem w pozycji "Inne źródła" i dołączyć wyjaśnienie korekty (czyli jedno zdanie, że w pierwotnie złożonym PIT-37 nie uwzględniono przychodów i kosztów sprzedaży przed upływem pół roku).
masz rację gard, zbytnio to uprościłam
dzięki za sprostowanie
dzięki za sprostowanie
-
piotr'ek
> gard napisał(a) :
> W zeznaniu rocznym wykazujemy wszystkie przychody i ich koszty uzyskania - zbycie
> rzeczy przed upływem pół roku od nabycia jest przychodem
Tylko nie przesadzajcie... nie przesadzajcie... ja parę rzeczy kupiłem za 100 czy 200 zł, a następnie je sprzedałem ze stratą (tak niestety wyszło) na alledrogo, ale nie mam zamiaru "na mieście" się chwalić tą sprzedażą.
> W zeznaniu rocznym wykazujemy wszystkie przychody i ich koszty uzyskania - zbycie
> rzeczy przed upływem pół roku od nabycia jest przychodem
Tylko nie przesadzajcie... nie przesadzajcie... ja parę rzeczy kupiłem za 100 czy 200 zł, a następnie je sprzedałem ze stratą (tak niestety wyszło) na alledrogo, ale nie mam zamiaru "na mieście" się chwalić tą sprzedażą.