W 2009 r. zmarł mój mąż. Rozliczyłam się razem z nim za 2009r. Firma mężą przyłała jednak w połowie roku 2010 r. jeszcze jeden pit . Czy mogę w 2010 jeszcze raz się rozliczyć z zmarłym mężem?
Dla mnie byłoby to korzystne.
Razem z mężem
Re: Razem z mężem
Moim zdaniem nie możesz drugi raz w ten sposób się rozliczyć. Ten PIT przysłany w 2010 roku zapewne jest na twoje dane, więc musisz go wykazać w swoim rozliczeniu.
Re: Razem z mężem
[quote="koleżanka"]Moim zdaniem nie możesz drugi raz w ten sposób się rozliczyć. .[/quote]
Dokładnie.
Ustawa pdof mówi:
Art. 6a. 1. Wniosek o łączne opodatkowanie dochodów małżonków, między którymi istniała w roku podatkowym wspólność majątkowa, może być także złożony przez podatnika, który:
1) zawarł związek małżeński przed rozpoczęciem roku podatkowego, a jego małżonek zmarł w trakcie roku podatkowego;
2) pozostawał w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy, a jego małżonek zmarł po upływie roku podatkowego przed złożeniem zeznania podatkowego
Czyli, jesli zmarł w trakcie 2009, to tylko za ten 2009 można rozliczyć się wspólnie.
Dokładnie.
Ustawa pdof mówi:
Art. 6a. 1. Wniosek o łączne opodatkowanie dochodów małżonków, między którymi istniała w roku podatkowym wspólność majątkowa, może być także złożony przez podatnika, który:
1) zawarł związek małżeński przed rozpoczęciem roku podatkowego, a jego małżonek zmarł w trakcie roku podatkowego;
2) pozostawał w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy, a jego małżonek zmarł po upływie roku podatkowego przed złożeniem zeznania podatkowego
Czyli, jesli zmarł w trakcie 2009, to tylko za ten 2009 można rozliczyć się wspólnie.