akcje zagranicą i rozliczenie PIT

gosiak

akcje zagranicą i rozliczenie PIT

Post autor: gosiak »

Witam,
Znajomy zagranicą prezentuje mi 3 razy w roku akcje zagranicznej firmy. Narazie nie chcę sprzedawać akcji, ani otrzymywać z nich dywidendy, więc każda dywidenda przeznaczana jest na dokupywanie akcji, czyli nie otrzymuję w ogóle z tego pieniędzy. Czy mam zgłasząc to gdzieś w Urzedzie skarbowym, albo rozliczać to w PITcie??

Czech

Re: akcje zagranicą i rozliczenie PIT

Post autor: Czech »

Dywidendę się po prostu otrzymuje.Czy "chcenie" coś tutaj zmienia ?
Co to znaczy "Na razie nie chcę otrzymywać dywidendy" ???
Nie ogarniam....

Czech

Reasumując, moim zdaniem w tej sytuacji dywidenda wypłacana przez zagraniczną firmę (spółkę akcyjną ????) będzie podlegać w Polsce opodatkowaniu według zasad przedstawionych kilka tematów niżej -"dywidenda z zagranicy" . Natomiast fakt jej inwestowania w zakup nowych akcji uczestnictwa pozostanie "zdarzeniem podatkowo obojętnym".

Gosiak

Post autor: Gosiak »

jest to spółka akcyjna w USA. W dyspozycji dotyczącej dywidendy (Dividend payment option) zaznaczone mam: Reinvestment, więc każdorazowo dywidenda automatycznie przeznaczana jest na zakup nowych jednostek akcji. Rozumiem, że w takim wypadku na razie nic nie muszę nigdzie zgłaszać?

Czech

Wręcz przeciwnie - proszę jeszcze raz przeczytać moja wypowiedź powyżej.

gosiak

Post autor: gosiak »

dziękuję za odpowiedź. Czytam, i wynika z powyższego, że fakt reinwestowania w całości dywidendy jest "zdarzeniem obojętnym podatkowo". Jeśli dobrze rozumiem ten termin "zdarzenie obojetne podatkowo", to nic nie muszę z tym robić. Chyba, że jestem w błędzie.
Rozumiem również z innych postów, że jeśli otrzymam dywidendę na swoje konto bankowe, albo jeżeli zdecyduję się sprzedać akcje i usyzkane pieniądze wpłyną mi na konto, dopiero wtedy mam poinformować o tym US. tak?
Pozdrawiam

Czech

W opisanym przez Panią przypadku wystąpiły dwa zdarzenia:
1- otrzymanie dywidendy - od tego trzeba zapłacić podatek i obojętne jest - czy jest to dywidenda pieniężna czy rzeczowa jak tutaj - akcje
2- zakup akcji - tutaj podatek wyjdzie (albo nie) dopiero po ich sprzedaży.

Nie wiem jak wyliczyć wartość dywidendy ale wydaje mi się, że będzie to wartość akcji w momencie gdy mogła Pani nimi zadysponować - to jest dochód , który trzeba objąć podatkiem zryczałtowanym 19%.
Przedmiotowa wartość tych akcji będzie jednocześnie kosztem nabycia przy ich dalszej odsprzedaży.

Zablokowany