Ulga prorodzinna i dorosłe dziecko

Rozwita

Ulga prorodzinna i dorosłe dziecko

Post autor: Rozwita »

Witam! Moja córka pobiera rentę po ojcu od stycznia 2010r. (1120 zł miesięcznie) w czerwcu osiagnęła pełnoletość i uczy się , czy mogę się rozliczyć jako osoba samotnie wychowująca dziecko i czy gdzieś wykazuję rentę?

marbar

Re: Ulga prorodzinna i dorosłe dziecko

Post autor: marbar »

pełnoletni podatnik rozlicza się samodzielnie.
Córka dostanie z ZUSu:
1) albo PIT 11A - wówczas na jego podstawie musi złozyć zeznanie roczne - PIT 37
2) albo PIT 40A, który już jest zeznaniem rocznym, więc córka nie musi więcej nic robić.

Zwróć uwagę na to, który PIT dostanie.

TY tej renty nigdzie nie wykazujesz.
Możesz rozliczyć się preferencyjnie (jako samotnie wychowująca dziecko), pod warunkiem, że nie osiągałas dochodów z działalności gosp. opodatkowanej podatkiem liniowym bądź zryczałtowanym podatkiem dochodowym

Reszta warunków spełniona, bo córka nie osiągała innych dochodów (prócz renty), córka pełnoletnia - nadal uczeń - zgadza się?

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Witam Jarząbka ulubionego :)
Ja w kwestii uściślenia - córka na bank dostanie z ZUS informację PIT-40A z rozliczeniem renty za okres od uzyskania pełnoletności, w marcu będzie miała rozliczenie nadpłaty podatku rocznego.
Mama zapewne dostanie od ZUS PIT-11A za przychód z renty małoletniej córki za styczeń-maj i rozliczy go w swoim PIT.
Z resztą wypowiedzi się zgadzam, jak zwykle :)
pozdrówka

marbar

Post autor: marbar »

ukłony dla sympatycznej Koleżanki
:)))))))))))))))

Zablokowany