za internet
za internet
mam pytanie, jeżeli chcę podliczyć kwote jaką wydałam na internet za 2010 rok, to biorę z faktury vat okres rozliczeniowy od 1.01,2010 do 31,12,2010 a jeżeli na jednej z nich jest okres rozliczenniowy od 24,12,2009 roku to wyliczam sobie oprócz tych dni za 2009rok?
Re: za internet
Liczy się data zapłaty faktury, a więc jeżeli zapłaciłaś tą fakturę w grudniu 2009 to nie możesz jej odliczyć. Jeżeli zapłaciłaś w styczniu 2010 to jak najbardziej możesz.
Oczywiście to samo się tyczy faktury za grudzień 2010. Jeżeli zapłaciłaś ją teraz w styczniu 2011 to nie możesz jej odliczyć. Odliczysz ją w przyszłym roku.
Oczywiście to samo się tyczy faktury za grudzień 2010. Jeżeli zapłaciłaś ją teraz w styczniu 2011 to nie możesz jej odliczyć. Odliczysz ją w przyszłym roku.
ok ;-) a jeżeli mam tylko faktury na których jest data do kiedy trzeba zapłacić- to znaczy za grudzień jest płatność do 08.01.2011 a data wystawienia faktury 25.12.2010rok ?
już mam znalazłam odpowiedni artykuł: Jak co roku osoby korzystające z sieci Internet będą mogły odliczyć sobie wydatki poniesione na ten cel od dochodu. Należy jednakże pamiętać o tym, że wydatki poniesione w miesiącu grudniu można doliczyć tylko wtedy jeśli faktura za Internet została wystawiona przez firmę świadczącą usługi telekomunikacyjne przed końcem roku 2010.
już mam znalazłam odpowiedni artykuł: Jak co roku osoby korzystające z sieci Internet będą mogły odliczyć sobie wydatki poniesione na ten cel od dochodu. Należy jednakże pamiętać o tym, że wydatki poniesione w miesiącu grudniu można doliczyć tylko wtedy jeśli faktura za Internet została wystawiona przez firmę świadczącą usługi telekomunikacyjne przed końcem roku 2010.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, o 16:48 przez ulnata, łącznie zmieniany 1 raz.
Bierze się pod uwagę datę faktycznego opłacenia danej faktury.
to już teraz nie wiem, przed chwilą znalazłam artykuł w którym jest napisane iż liczy się data wystawienia faktury, że wszytskie muszą być wystawione w 2010 roku
Liczy się data ZAPŁACENIA faktury, gdyż z punktu widzenia urzędu skarbowego z dniem 1.01 masz czyste konto w banku/0 zł w kieszeni więc nie możesz zapłacić w 2011 rachunku z 2010 środkami zarobionymi w 2010 w związku z tym wydatku poniesionego w 2011 nie można odliczyć od dochodów uzyskanych w 2010.
Jak kończyła się parę lat temu ulga remontowa (bodaj w 2005) to korzystając właśnie z tego faktu można było opłacić "z góry" fundusz remontowy za 2006 jeszcze w grudniu 2005 i odliczyć go w rozliczeniu za 2005 mimo,że opłata była za 2006 w którym ulga już nie obowiązywała. Wprawdzie część USów krzywiła się na to,ale poza przyznaniem,że sprytny podatnik ich zrobił w konia nie mogły nic zrobić bo wszystko było zgodne z prawem.
Jak kończyła się parę lat temu ulga remontowa (bodaj w 2005) to korzystając właśnie z tego faktu można było opłacić "z góry" fundusz remontowy za 2006 jeszcze w grudniu 2005 i odliczyć go w rozliczeniu za 2005 mimo,że opłata była za 2006 w którym ulga już nie obowiązywała. Wprawdzie część USów krzywiła się na to,ale poza przyznaniem,że sprytny podatnik ich zrobił w konia nie mogły nic zrobić bo wszystko było zgodne z prawem.