Wyliczenie zaliczki na podatek dochodowy z tytułu wynajmu

Jozef

Wyliczenie zaliczki na podatek dochodowy z tytułu wynajmu

Post autor: Jozef »

Witam
Pracuję na etacie - zakład pracy odprowadza zaliczki na podatek dochodowy z tytułu umowy o pracę.

Wynajmuje od 01.01.2011 roku mieszkanie.Zgłosiłem to do US i wybrałem formę opodatkowania na zasadach ogólnych.Zgłosiłem ustnie ten fakt do zakładu pracy (ale nie zamierzają nic zmieniać w obliczeniach -stąd wnioskuję ,że nadal będą potrącać kwotę wolną od podatku w obliczeniach).
Pytania
1.Jak obliczyć zaliczkę na podatek dochodowy (kwota "odsepnego'' 400 pln-niezmienna przez cały rok)?Z tego co się dowiedziałem mam ją zapłacić do 20 nastepnego miesiąca po otrzymaniu dochodu (czyli do 20.02?) Bo pierwszą wpłatę w styczniu odstępnego już otrzymałem.
2.Wg mnie to kwota 72 zł (400 *18%) -czy będzie jakiś problem ,jeżeli złożę stałe zlecenie w tej kwocie od stycznia aż do grudnia na konto US?
3.Rozliczam ten dochód w US właściwym dla mojego miejsca zamieszkania czy w US właściwym dla położenia nieruchomości?Co to jest typ identyfikatora na druczku? i jaki okres mam wpisywac przy kolejnych zaliczkach?Symbol formularza lub płatności...?Wiecej tego nie mieli..

Z góry dziekuję za pomoc - jestem laikiem w temacie.

Wowa

Re: Wyliczenie zaliczki na podatek dochodowy z tytułu wynajmu

Post autor: Wowa »

1. 8,5% jako ryczałtowy podatek od wynajmu mieszkania (kiedyś było na cele mieszkaniowe). 400pln*8,5%=34 pln.
2. Przed otrzymaniem pierwszych pieniędzy od wynajmującego należy na piśmie zgłosić fakt do US i określić formę opodatkowania=ryczałt.
3. Wszystkie rozliczenia przeprowadza się w US właściwym ze względu na miejsce zamieszkania i żadnego zakładu pracy nie powinno interesować co pracownik robi po godzinach. Zawiść nie zna granic.
4.Symbol formularza a właściwie określenie rodzaju należności = PPE. Druków nie ma na to żadnych ale na druku wpłaty powinna się znaleźć rubryczka na taki opis. Banki internetowe w przelewach podatkowych mają taką opcję.
5. Radzę nie robić stałego zlecenia, gdyż lokatorzy potrafią się wyprowadzić przed upływem okresu na który podpisali umowę.
6. Podstawą rozliczeń z US jest spisana umowa z której ma jasno wynikać kwota płacona przez najemcę=będąca podstawą opodatkowania.
7. Raz do roku składa się PIT-28. Do końca stycznia za rok ubiegły. W tym samym terminie wpłaca się rozliczenie całego roku razem z podatkiem (ryczałtem) za grudzień poprzedniego roku.
8. Podatek wpłaca się w pełnych PLN zaokrąglając odpowiednio w górę lub w dół. Właśnie dlatego roczne obliczenie i grudniowe obliczenie nie zawsze się pokrywa.

Bartek

Post autor: Bartek »

Wowa on wybrał zasady ogólne a TY mu tu o PIT-28 czyli ryczałcie......

Polecam lekturę: http://www.pit.pl/zasady_opodatkowania_ ... e_2791.php

Czech

Post autor: Czech »

Zakład pracy w przedstawionej sytuacji nie może ci odliczać kwoty wolnej - proponuję zgłosić ponownie, ale- pisemnie.
Jeżeli zakład pracy zignoruje tą wiadomość to powstanie z tytułu otrzymywanego wynagrodzenia -niedopłata podatku, którą trzeba będzie "oddać" w rozliczeniu rocznym.
Tyle tytułem wstępu.
ad1.Aby obliczyć zaliczkę na podatek dochodowy musisz jeszcze uwzgl. tzw kwotę wolną -556,02 zł :
- w lutym za styczeń (400x18%)-556,02 = 0
- w marcu za luty [(400+400)x18%] - 556,02 = 0
- itd...
podatek do zapłacenia wyjdzie dopiero - chyba - w sierpniu

ad2. Jeżeli złożysz stałe zlecenie od stycznia zapłacisz niepotrzebnie podatek.
ad3. rozliczasz w US zgodnie z miejscem zamieszkania
Druczek:
-jeżeli w rubryce 9 wpiszesz swój numer NIP -to rubryka 10-typ identyfikatora -"N"
- w rubrykę okresy wpisujesz : 11 M 01 - czyli :rok - wpłata miesięczna - 01 za miesiąc styczeń
-rubryka "symbol" wpisujesz : PIT

Janusz M.

Post autor: Janusz M. »

Pierwszy podatek w wysokości 20 zł za sierpień platny do 20 września.

Wowa

Post autor: Wowa »

Jozef napisał(a) :

>
> Z góry dziekuję za pomoc - jestem laikiem w temacie.

Nie doczytałem dokładnie wstępu i zasugerowałem się ostatnim zdaniem. Przepraszam za zamieszanie.

Jarek60

Post autor: Jarek60 »

Dopytam jeszcze o początek pierwszego posta. Kolega Józef zaznaczył, że pracuje na etacie.
W związku z tym na jakich formularzach należy się rozliczyć.

Czy dochód z pracy na etacie + dochód z wynajmu - w PIT-37
czy może etat w PIT-37 a najem w PIT-36?

Co w przypadku rozliczenia wspólnego z małżonkiem, i gdy wynajmowane mieszkanie jest współwłasnością?

Czy kwotę pomniejszającą podatek (556,02) odejmuje się tylko od dochodu z wynajmu, czy należy wziąć kwotę będącą sumą etat+wynajem?

Co w przypadku jeśli przez cały rok kwota zaliczki z tytułu samego najmu nie przewyższyła 556zł - czy jest potrzeba i jak to zrobić zgłoszenia takiego dochodu w US (to pytanie ma sens jedynie w przypadku gdy odpowiedź na pytanie wcześniejsze brzmi - "Tak, tylko od dochodu z najmu")

Pozdrawiam
Jarek

Czech

Dochód z najmu rozlicza się obowiązkowo na pit-36.
WSZYSTKIE dochody, które uzyskuje się w ciągu roku należy połączyć TYLKO w JEDNYM zeznaniu.
Czyli u Pana Jarka na PIT-36 zarówno dochody z pracy jak i z najmu.
Nie przeszkadza to we wspólnym rozliczeniu.
Niezależnie od tego, że wynajmowane mieszkanie jest współwłasnością - rozliczenia dokonuje się dla tego
kto je zgłosił w US - czyli jeżeli oboje małżonkowie zgłosili - to dochód na pół dla każdego, jeżeli zgłosił tylko jeden- co tez jest prawidłowe - to cały dochód dla niego.
W trakcie roku kwotę 556,02 ( po uprzednim zgłoszeniu tego faktu w PRACY) odlicza się tylko od najmu.

Jeżeli podatek nie wychodzi - to się go nie płaci.

Jarek60

Post autor: Jarek60 »

Czech napisał(a) :
> Dochód z najmu rozlicza się obowiązkowo na pit-36.

Posypuję głowę popiołem, wystarczyło otworzyć formularz pit-36 i wszystko stałoby się jasne.

> Niezależnie od tego, że wynajmowane mieszkanie jest współwłasnością -
> rozliczenia dokonuje się dla tego
> kto je zgłosił w US - czyli jeżeli oboje małżonkowie zgłosili - to dochód
> na pół dla każdego, jeżeli zgłosił tylko jeden- co tez jest prawidłowe - to
> cały dochód dla niego.

A jeżeli nikt nie zgłosił?
Byłem (i jestem nadal) przekonany, że zgłoszenia dokonuje się w przypadku gdy wybiera się rozliczenie ryczałtem. W ulotce MF http://goo.gl/VTQ0w wyraźnie napisano, że "Jeżeli więc nie złożyliśmy oświadczenia o wyborze ryczałtu dla opodatkowania najmu, dzierżawy, musimy rozliczać się właśnie w ten sposób. [Na zasadach ogólnych - mój przyp.]"

> W trakcie roku kwotę 556,02 ( po uprzednim zgłoszeniu tego faktu w PRACY)
> odlicza się tylko od najmu.

A czy można wpłacać zaliczki od najmu samemu? Bez zgłaszania tego pracodawcy? Nie chcę aby pracodawca wiedział, że mam dodatkowe dochody z najmu.

> Jeżeli podatek nie wychodzi - to się go nie płaci.

Sprawa obliczenia podatku (zaliczki) jest dość prosta w przypadku gdy dochód uzyskiwany jest tylko z samego najmu. Natomiast mam cały czas wątpliwości jak postępuje się w przypadku gdy dochód składa się z kilku źródeł. Z jednej strony dochód z najmu wyszedł tak niski, że przez cały rok kwota podatku nie przekroczyła progu 556,02 zł w związku z czym nie płaciłem zaliczek od tego składnika dochodu (jedynie pracodawca pobierał zaliczki z dochodu wynikającego z umowy o pracę).

Natomiast rozumiem, że po wypełnieniu zeznania podatkowego, po podsumowaniu dochodów ze wszystkich źródeł, zapłacenie podatku od najmu (ok 400zł) mnie nie minie. Zgadza się?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wyjaśnienia.
Pozdrawiam,
Jarek

Czech

Jeżeli nikt nie zgłosił - to wiadomo, że musi być na ogólnych zasadach i wtedy dochód wpisuje się zgodnie z udziałem w nieruchomości - albo po 50% dla obojga albo 100% dla własciciela - chociaz to w rozliczeniu wspólnym nie ma to większego znaczenia podatkowego.

Zaliczki wpłaca sie zawsze SAMEMU - w terminie do 20-tego następnego miesiąca , a pracodawcy zgłasza się ten fakt (najem) po to aby nie odliczał Ci kwoty wolnej z wypłaty.
Jeżeli to przemilczysz to wtedy w ciągu roku odliczysz 2 razy kwotę wolną :
- 556,02 w NAJMIE
- 556,02 w PRACY
i w rozliczeniu rocznym bedziesz musiał oddać 556,02 - przysługuje tylko jedna kwota wolna w roku.

Jeżeli kwota czynszu wynosi 400 to podatek za cały rok wyniesie = (18%x4800)-556,02 = 308

Zablokowany