żona na bezpłatnym urlopie wychowawczym

Artur83

żona na bezpłatnym urlopie wychowawczym

Post autor: Artur83 »

Wtam
Proszę o porade dotyczącej jakiejkolwiek ulgi dotyczącej żony która przebywła cały rok (2010) na bezpłatnym urlopie wychowawczym . ( czy istnieje wogóle taka możliwość)
Z góry dziękuje za każdego rodzaju porade.

Janusz M.

Re: żona na bezpłatnym urlopie wychowawczym

Post autor: Janusz M. »

"Ulgą" można nazwać możliwość wspólnego rozliczenia się małżonków.

Artur83

A kwota 5?? (dokładnie niewiem ile to tam jest) którą można odciągnąć od podatku za braku dochodu w ciągu całego roku.? Czy w mojej sytuacji moge z takiej ulgi skorzystać ?

gard

Post autor: gard »

Artur83 napisał(a) :
> A kwota 5?? (dokładnie niewiem ile to tam jest) którą można odciągnąć od
> podatku za braku dochodu w ciągu całego roku.?

To nie jest ulga, to jest matematyka.

Pojęcie "ulga" dotyczy kwot odejmowanych od podstawy opodatkowania lub od podatku.

Ty piszesz o różnicy (na Twoją korzyść) między podatkiem wynikającym z Twojego zeznania a podatkiem wynikającym z zeznania złożonego na podstawie art. 6 ust. 2 ustawy o podatku dochodowym (zeznanie wspólne małżonków). W przypadku gdy dochód jednego z małżonków wyniósł 0,00 zł różnica między tymi sposobami rozliczeń (indywidualnie lub wspólnie) wynosi 556,02 zł (lub więcej, jeśli Twoje dochody powodują przekroczenie progu 18% / 32%).

> Czy w mojej sytuacji moge z
> takiej ulgi skorzystać ?

A jaka jest Twoja sytuacja? Nic na ten temat nie piszesz, a zgadywać mi się nie chce.
Możecie skorzystać z możliwości rozliczenia wspólnego jeżeli spełniacie warunki opisane w art. 6

Artur83

Dziękuje za odpowiedz, i sorki za moje złe sformuowane pytanie ale jestam laikiem z dziedziny rozliczeń podatkowych i z tąd takie pytania . pozdrawiam

gard

Post autor: gard »

Artur83 napisał(a) :
> Dziękuje za odpowiedz, i sorki za moje złe sformuowane pytanie ale jestam
> laikiem z dziedziny rozliczeń podatkowych i z tąd takie pytania .

Nie ma za co przepraszać - odpowiadałam obszernie właśnie po to, żeby laik zrozumiał, dlaczego osoby bardziej biegłe w podatkach mają kłopot ze zrozumieniem pytania.

Zablokowany