ZWROT ZA LEKARSTWA

OLA

ZWROT ZA LEKARSTWA

Post autor: OLA »

CHORUJĘ NA KOLANA ,MIAŁAM 2 ALTROSKOPIE W GRUDNIU WYKUPIŁAM ZASTRZYKI 1500 ZŁ /MAM FAKTURY/ CZY MOGĘ TO ODLICZYĆ

Bartek

Re: ZWROT ZA LEKARSTWA

Post autor: Bartek »

OLA napisał(a) :
> CHORUJĘ NA KOLANA ,MIAŁAM 2 ALTROSKOPIE W GRUDNIU WYKUPIŁAM ZASTRZYKI 1500
> ZŁ /MAM FAKTURY/ CZY MOGĘ TO ODLICZYĆ

Z ulgi rehabilitacyjnej (czyli tej w ramach której można odliczyć zakup leków) uprawnione są osoby niepełnosprawne.

Osobami niepełnosprawnymi są wyłącznie osoby, posiadające:
- orzeczenia o zakwalifikowaniu przez organy orzekające do jednego z trzech stopni niepełnosprawności lub
- decyzję przyznającą rentę z tytułu całkowitej lub częściowej niezdolności do pracy, rentę szkoleniową albo rentę socjalną, albo
- orzeczenie o niepełnosprawności osoby, która nie ukończyła 16 roku życia.

Dowodem niepełnosprawności jest orzeczenie lekarza orzecznika (powiatowego, odwoławczo może wydawać je również komisja wojewódzka).

Podstawą wydawania decyzji o niepełnosprawności jest ustawa z dnia z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. 2008, nr 14, poz. 92). Skorzystanie z odliczenia możliwe jest również w przypadku, gdy osoba, której dotyczy wydatek, posiada orzeczenie o niepełnosprawności wydane przez właściwy organ na podstawie odrębnych przepisów obowiązujących do dnia 31 sierpnia 1997 r.

więcej : http://www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/index.php

Zablokowany