Długie uruchamianie aplikacji po aktualizacji

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
matlis

Długie uruchamianie aplikacji po aktualizacji

Post autor: matlis »

Dzień dobry,

od czasu aktualizacji program PITY IPS bardzo długo się uruchamia, mijają minuty, kilka do kilkunastu, zanim można cokolwiek zrobić w programie. Po uruchomieniu program działa sprawnie.
Dzieje się to dla bazy danych MSSQL Server 2022 Express, podczas uruchamiania w SSMS w Active Expensive Queries widać zapytania

Kod: Zaznacz cały

SELECT * FROM PITyINFO WHERE ID_DOCS=[różne ID]
.

Przenieśliśmy bazę na osobną, świeżą instancję serwera oraz wykonaliśmy naprawę bazy z poziomu programu, ale nie wpłynęło to na prędkość działania programu.

edit:
Samo zapytanie wykonane bezpośrednio w SSMS wykonuje się w ułamku sekundy. Polecenie

Kod: Zaznacz cały

SELECT * FROM PITyINFO
trwa ok. 2 sekund. Czyli serwer odpowiada szybko, baza jest zdrowa.

M.K.

Re: Długie uruchamianie aplikacji po aktualizacji

Post autor: M.K. »

Jutro zaproponuję sprawdzenie nowszej wersji.

M.K.

Jednak jeszcze nie dzisiaj. Przepraszam.

matlis

Kolejny problem: wczoraj wykonałem reinstalację oprogramowania, celem wykluczenia uszkodzenia instalacji. Nie przyniosło to poprawy, natomiast program "zgubił" moduły do rozliczeń za lata poprzednie. Zrzut z ekranu licencji (z częściowo zamazanymi kodami) w załączniku.
Załączniki
Zrzut przed reinstalacją - widoczne informacje na temat roku rozliczeń dotyczącego licencji.
Zrzut przed reinstalacją - widoczne informacje na temat roku rozliczeń dotyczącego licencji.
1b.png (8.36 KiB) Przejrzano 1174 razy
Po instalacji - brak informacji po prawej stronie dotyczącej roku rozliczeń poza rokiem 2024 oraz 2020 (poza zrzutem)
Po instalacji - brak informacji po prawej stronie dotyczącej roku rozliczeń poza rokiem 2024 oraz 2020 (poza zrzutem)
2.png (4.44 KiB) Przejrzano 1174 razy

M.K.

Z którego pliku wykonał Pan reinstalację? Plik zawierający wszystkie lata to https://www.ips-infor.com.pl/pliki/pityipssetup.exe.

Udostępnię tutaj jutro tj. w piątek wersję, mam nadzieję, przyspieszającą działanie bazy.

matlis

Zainstalowałem program ponownie z powyższego linku i wszystkie moduły są już widoczne. Dziękuję.

Czekam na poprawkę.

M.K.

Nie udało się przygotować tej wersji przed 16:00, więc do poniedziałku nie ma kto przetestować oprócz mnie.
Mimo tego przygotowałem wersję "beta" https://www.dobry.pl/pliki/pityipsupdat ... 5_7_24.exe.
Proszę spróbować czy szybciej działa.

matlis

Rzeczywiście działa dużo szybciej, wczytanie bazy trwa kilka sekund.

M.K.

To bardzo się z tego cieszę!

matlis

Dzień dobry,

niestety po aktualizacji pojawił się problem przy wystawianiu korekty. Dodając załącznik do dokumentu pojawiają się takie błędy:
Błąd 1.png
po czym dokument gubi grafikę
Błąd 2.png
P.S.
Komputer ma gigabajty wolnej pamięci, zajęte ok. 45% pamięci. Dysk twardy również ma wolne miejsce.

ODPOWIEDZ