Problem z Peselem dziecka i datą urodzenia
Problem z Peselem dziecka i datą urodzenia
Witam
Pogram wskazuje na niezgodność numeru pesel z datą urodzenia. Moja córka urodziła się w 2001r jak nadano jej pesel sam się zdziwiłem że nie ma w nim daty urodzenia ale pani urzędniczka powiedziała że jest nowy system nadawania numerów. W programie prawdopodobnie jakiś algorytm porównuje te dane
Pogram wskazuje na niezgodność numeru pesel z datą urodzenia. Moja córka urodziła się w 2001r jak nadano jej pesel sam się zdziwiłem że nie ma w nim daty urodzenia ale pani urzędniczka powiedziała że jest nowy system nadawania numerów. W programie prawdopodobnie jakiś algorytm porównuje te dane
Re: Problem z Peselem dziecka i datą urodzenia
W części E wprowadzamy albo PESEL albo pozostałe dane dziecka Jeśli wpiszesz PESEL nie musisz podawać imienia,nazwiska i daty urodzenia.
Niby nie trzeba wszystkiego tylko jedno z danych ale problem jest
Wpisałem pesele i daty urodzenia swoich dzieci - jedno urodzone w 1997 a czworo w 200x. Brak komunikatów o niezgodności.
Niestety zdarza się że numery pesel są nadane z błędem.
Niestety zdarza się że numery pesel są nadane z błędem.
Gryszka B napisał(a) :
> Witam
> Pogram wskazuje na niezgodność numeru pesel z datą urodzenia. Moja córka
> urodziła się w 2001r jak nadano jej pesel sam się zdziwiłem że nie ma w nim
> daty urodzenia ale pani urzędniczka powiedziała że jest nowy system
> nadawania numerów. W programie prawdopodobnie jakiś algorytm porównuje te
> dane
Ciekawe rzeczy ta urzędniczka mówiła. Mój syn urodził się w 2002 roku i w numerze PESEL ma datę urodzenia. Poza tym, jak już wyżej było wspomniane, jeśli w PIT-O poda się numer PESEL nie ma potrzeby podawać daty urodzenia dziecka.
> Witam
> Pogram wskazuje na niezgodność numeru pesel z datą urodzenia. Moja córka
> urodziła się w 2001r jak nadano jej pesel sam się zdziwiłem że nie ma w nim
> daty urodzenia ale pani urzędniczka powiedziała że jest nowy system
> nadawania numerów. W programie prawdopodobnie jakiś algorytm porównuje te
> dane
Ciekawe rzeczy ta urzędniczka mówiła. Mój syn urodził się w 2002 roku i w numerze PESEL ma datę urodzenia. Poza tym, jak już wyżej było wspomniane, jeśli w PIT-O poda się numer PESEL nie ma potrzeby podawać daty urodzenia dziecka.
Tylko ciekawe dlaczego jak się wpisze za dużo danych ;imie i nazwisko, PESEL, datę urodzenia pokazuje jako BŁĄD
Arkady_1 napisał(a) :
> Ciekawe rzeczy ta urzędniczka mówiła. Mój syn urodził się w 2002 roku i w numerze
> PESEL ma datę urodzenia. Poza tym, jak już wyżej było wspomniane, jeśli w PIT-O poda
> się numer PESEL nie ma potrzeby podawać daty urodzenia dziecka.
Moja córka urodziła się 05-10-2002 a pesel to 02300504309
i gdzie ty data urodzenia tak jak kiedyś jak ktoś urodził się 09-09-1989 to pesel 890909xxxxx a reszta to numer kolejny
co do błędu po dzisiejszej aktualizacji znikł pozostało tylko że wymagane jest jedno z danych
> Ciekawe rzeczy ta urzędniczka mówiła. Mój syn urodził się w 2002 roku i w numerze
> PESEL ma datę urodzenia. Poza tym, jak już wyżej było wspomniane, jeśli w PIT-O poda
> się numer PESEL nie ma potrzeby podawać daty urodzenia dziecka.
Moja córka urodziła się 05-10-2002 a pesel to 02300504309
i gdzie ty data urodzenia tak jak kiedyś jak ktoś urodził się 09-09-1989 to pesel 890909xxxxx a reszta to numer kolejny
co do błędu po dzisiejszej aktualizacji znikł pozostało tylko że wymagane jest jedno z danych
Gość napisał(a) :
> Arkady_1 napisał(a) :
>
> co do błędu po dzisiejszej aktualizacji znikł pozostało tylko że wymagane jest jedno
> z danych
Zapewniam, że algorytm sprawdzania daty i numeru pesel nie uległ zmianie. Sądzę, że w był to jakiś "czeski" błąd we wprowadzonym numerze lub raczej dacie urodzenia.
> Arkady_1 napisał(a) :
>
> co do błędu po dzisiejszej aktualizacji znikł pozostało tylko że wymagane jest jedno
> z danych
Zapewniam, że algorytm sprawdzania daty i numeru pesel nie uległ zmianie. Sądzę, że w był to jakiś "czeski" błąd we wprowadzonym numerze lub raczej dacie urodzenia.
danusia napisał(a) :
> Tylko ciekawe dlaczego jak się wpisze za dużo danych ;imie i nazwisko,
> PESEL, datę urodzenia pokazuje jako BŁĄD
Tak wymyślił ustawodawca. Wpisuje się pesel lub pozostałe dane.
> Tylko ciekawe dlaczego jak się wpisze za dużo danych ;imie i nazwisko,
> PESEL, datę urodzenia pokazuje jako BŁĄD
Tak wymyślił ustawodawca. Wpisuje się pesel lub pozostałe dane.
Gość napisał(a) :
> Arkady_1 napisał(a) :
>
> Moja córka urodziła się 05-10-2002 a pesel to 02300504309
> i gdzie ty data urodzenia tak jak kiedyś jak ktoś urodził się 09-09-1989 to pesel
> 890909xxxxx a reszta to numer kolejny
W numerze 023005 jest zakodowana data w ten sposób że gdy rok jest w tym wieku to do numeru miesiąca dodawane jest 20.
> Arkady_1 napisał(a) :
>
> Moja córka urodziła się 05-10-2002 a pesel to 02300504309
> i gdzie ty data urodzenia tak jak kiedyś jak ktoś urodził się 09-09-1989 to pesel
> 890909xxxxx a reszta to numer kolejny
W numerze 023005 jest zakodowana data w ten sposób że gdy rok jest w tym wieku to do numeru miesiąca dodawane jest 20.