Pit28 wynajem i dzierżawa - osoby NIE prowadzące działalnośc

Kazuhira

Pit28 wynajem i dzierżawa - osoby NIE prowadzące działalnośc

Post autor: Kazuhira »

Witam forumowiczów.

Pragnął bym zwrócić uwagę na praktykę urzędów jeśli chodzi o przyjmowanie zeznań rocznych Pit28 od osób osiągających dochody z najmu i dzierżawy NIE prowadzących działalności.

Otóż podczas składania takiego zeznania należy dołączyć załącznik PIT28/A nie wypełniając w nim części związanych z działalnością gospodarczą !!

Byłem odrobinę zdziwiony taką wykładnia, jednak moje wątpliwości potwierdził również konsultant z KIP w rozmowie telefonicznej.

A jak to wygląda u was w US koledzy i koleżanki?

ps.pity

Re: Pit28 wynajem i dzierżawa - osoby NIE prowadzące działalnośc

Post autor: ps.pity »

co tu duzo tłumaczyc, takie sa przepisy wiec nic nie wskórasz, w uwagach/przypisach do pit28 8 pit28a jest jasno napisane ze jak najem to musisz wypelniac i juz....
inna sprawa, to juz kiedyś się nad tym zastanawiałem, czy formularze do rozliczeń są obligatoryjne? nie pamietam czy w ustawach jest zapis, że podatek należy rozliczyć na formularzach opublikowanych przez mf? ciekawe co by było, gdyby np. w formularzu byłby błąd i niezgodnosc z ustawą, czy muslielibyśmy np. obliczac i wplacac podatki w kwocie błędnej bo tak każe formularz?

Wowa

Re: Pit28 wynajem i dzierżawa - osoby NIE prowadzące działalnośc

Post autor: Wowa »

W okienku "7" muszę wpisać najem a w okienku "16" kwotę. Tak było zawsze. Oczywiście również dane personalne. Tak było zawsze

Zablokowany