dziedziczenie spieniężonych TFI
dziedziczenie spieniężonych TFI
Witam. Odziedziczyłem po ojcu TFI, które od razu zostały spieniężone. Oczywiście, zgodnie z zasadami nabywany spadek został zgłoszony w terminie 6 miesięcy do Urzędu Skarbowego celem nabycia prawa do zwolnienia z opodatkowania. Właśnie otrzymałem pita8c. Po sprawdzeniu w twój e-pit w urzędzie skarbowym na formularzu pit38 z automatu naliczyli mi podatek od zysku. Jak technicznie wypełnić pit38, żeby ten zysk zgodnie z poświadczeniem z US był zwolniony z podatku belki? Pozdrawiam
Re: dziedziczenie spieniężonych TFI
Wg mnie...
zwolnienie spadkowe OK.
Jednak od sprzedaży akcji musisz zapłacić podatek Belki.......
Może ktoś się jeszcze wypowie.....
zwolnienie spadkowe OK.
Jednak od sprzedaży akcji musisz zapłacić podatek Belki.......
Może ktoś się jeszcze wypowie.....
nie, podczas umarzania jednostek ów doradca potwierdził, że od początku 2024r. zwolniony jest zarówno kapitał jak i zysk w przypadku dziedziczenia. Nie wiem tylko, jak mam to ująć w pit38, bo tam z automatu przyjęli podatek 19% od zysku, a nie ma niczego w tym picie, co potwierdzałoby zwolnienie z tego podatku. Technicznie nie wiem jak to ogarnąć.
Nie słyszałem o tym, aby Zyski ze spieniężonych TFI były zwolnione z podatku "Belki" - niezależnie czy są własne czy odziedziczone , ale może coś przeoczyłem - podaj (jeżeli znasz) podstawę tych zwolnień. Może pomyliłeś to z faktem ,że od 2024 fundusze już nie potrącają podatku belki (19%) i trzeba to zrobić samemu - i wykazać to w PIT.