Rozliczenie wspólne, PIT-11A i PIT-40A, warianty rozliczeń
Rozliczenie wspólne, PIT-11A i PIT-40A, warianty rozliczeń
Dostałem pytania od emerytów o możliwości wspólnego rozliczenia, a ja te pytania kieruję do mądrzejszych, a więc sytuacje:
1. PIT-11A z nadpłatą + PIT-11A z nadpłatą
2. PIT-11A z nadpłatą + PIT-40A z niedopłatą
3. PIT-40A z niedopłatą + PIT-40A z niedopłatą
Które z tych opcji pretendują do wspólnego rozliczenia, co z niedopłatą na PIT-40A, którą ZUS potrąci z następnej emerytury w przypadku pkt 2 i 3?
1. PIT-11A z nadpłatą + PIT-11A z nadpłatą
2. PIT-11A z nadpłatą + PIT-40A z niedopłatą
3. PIT-40A z niedopłatą + PIT-40A z niedopłatą
Które z tych opcji pretendują do wspólnego rozliczenia, co z niedopłatą na PIT-40A, którą ZUS potrąci z następnej emerytury w przypadku pkt 2 i 3?
Re: Rozliczenie wspólne, PIT-11A i PIT-40A, warianty rozliczeń
Wszystkie sytuacje pretendują do wspólnego rozliczenia...
Ew. korzyść ze wspólnego rozliczenia wynika ...
1. z proporcji przychodu/dochodu
2. z ew. ulg i odliczeń.
Różnica jest taka, że>
1. z PIT/11A podatek do rozliczenia wykazujemy z poz. 37
2. z PIt/40A podatek do rozliczenia wykazujemy z poz. 57
Nie wiem czy to miałeś na myśli......
Ew. korzyść ze wspólnego rozliczenia wynika ...
1. z proporcji przychodu/dochodu
2. z ew. ulg i odliczeń.
Różnica jest taka, że>
1. z PIT/11A podatek do rozliczenia wykazujemy z poz. 37
2. z PIt/40A podatek do rozliczenia wykazujemy z poz. 57
Nie wiem czy to miałeś na myśli......
wla.gle, to mi się narobiło :), poprosiłem takie przemiłe małżeństwo emerytów pod pozorem sprawdzenia prawidłowości, o PIT-y jakie dostali z ZUS i wydrukowane PIT-37, rozliczenie każde osobno, które już złożyli, jedno z małżonków otrzymało już zwrot podatku (170,00), drugie z racji dodatkowego dochodu 2500,00 ujętego w "Inne" zapłaciło wyliczony podatek (282,00).
Zrobiłem symulację dla rozliczenia wspólnego i wyszło do zwrotu 878,00 zł, na razie nic im nie mówiłem bo nie chcę ich dołować, teraz moje pytanie, jak można by odkręcić złożone już zeznania, wiadomo że korekta, tylko jak to zrobić, korekta musiała by być zerowa, czyli tylko dane podatnika, a pozostałe pola puste, czy tak można, a może jest inny sposób na korektę/wycofanie już złożonych deklaracji PIT-37.
A może wystarczy PIT-37 wspólny złożyć jako korektę i on zastąpi wcześniej złożone dwa PIT-y 37 indywidualne, jak to jest pod względem prawidłowości?
Gdyby się okazało że ten sposób jest prawidłowy to który kwadrat należy zaznaczyć w sekcji 8 "Rodzaj korekty",1. "Korekta zeznania", czy 2. "Korekta zeznania składana w postępowaniu podatkowym dotyczącym unikania opodatkowania"
Dla tych emerytów była by to fajna niespodzianka, nie są ludźmi u których się przelewa, ale na razie nic im nie mówię, chcę się upewnić jak to by można skorygować.
Zrobiłem symulację dla rozliczenia wspólnego i wyszło do zwrotu 878,00 zł, na razie nic im nie mówiłem bo nie chcę ich dołować, teraz moje pytanie, jak można by odkręcić złożone już zeznania, wiadomo że korekta, tylko jak to zrobić, korekta musiała by być zerowa, czyli tylko dane podatnika, a pozostałe pola puste, czy tak można, a może jest inny sposób na korektę/wycofanie już złożonych deklaracji PIT-37.
A może wystarczy PIT-37 wspólny złożyć jako korektę i on zastąpi wcześniej złożone dwa PIT-y 37 indywidualne, jak to jest pod względem prawidłowości?
Gdyby się okazało że ten sposób jest prawidłowy to który kwadrat należy zaznaczyć w sekcji 8 "Rodzaj korekty",1. "Korekta zeznania", czy 2. "Korekta zeznania składana w postępowaniu podatkowym dotyczącym unikania opodatkowania"
Dla tych emerytów była by to fajna niespodzianka, nie są ludźmi u których się przelewa, ale na razie nic im nie mówię, chcę się upewnić jak to by można skorygować.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2025, o 13:29 przez markus, łącznie zmieniany 1 raz.
A może wystarczy PIT-37 wspólny złożyć jako korektę i on zastąpi wcześniej złożone dwa PIT-y 37 indywidualne, jak to jest pod względem prawidłowości?....
Dokładnie tak.
Dokładnie tak.
Wyżej dopisałem o kwadratach Rodzaju korekty, który należało by zaznaczyć, 1 czy 2.
A to że był już zwrot z jednego PIT-u i zapłacony podatek z drugiego to US sobie z tym poradzi, czy będą jakieś zawirowania?
A to że był już zwrot z jednego PIT-u i zapłacony podatek z drugiego to US sobie z tym poradzi, czy będą jakieś zawirowania?
poz. 7 kwadrat nr 2 - korekta zeznania
poz8. kwadrat nr 1 - wg Ordynacji Podatkowej
Uwagi....
dopytaj w swoim US czy musisz składać wniosek o stwierdzenie nadpłaty.
Po korekcie zwrot będzie = 878,00+(282,00-170,00).
mogą żądać konkretnej kwoty....
poz8. kwadrat nr 1 - wg Ordynacji Podatkowej
Uwagi....
dopytaj w swoim US czy musisz składać wniosek o stwierdzenie nadpłaty.
Po korekcie zwrot będzie = 878,00+(282,00-170,00).
mogą żądać konkretnej kwoty....
"Uwagi....
dopytaj w swoim US czy musisz składać wniosek o stwierdzenie nadpłaty."
Czy taki wniosek można wysłać z programu Asystent, doczytałem że nie, więc jest jasność.
Jeszcze jedno, czy taki wniosek składa podatnik, czy muszą być dwa, podatnik i małżonek?
Widzę że będę miał dobre wiadomości dla moich znajomych emerytów :).
dopytaj w swoim US czy musisz składać wniosek o stwierdzenie nadpłaty."
Czy taki wniosek można wysłać z programu Asystent, doczytałem że nie, więc jest jasność.
Jeszcze jedno, czy taki wniosek składa podatnik, czy muszą być dwa, podatnik i małżonek?
Widzę że będę miał dobre wiadomości dla moich znajomych emerytów :).
W Asystencie jest taki wniosek, ale bez możliwości wysyłki.
Zaryzykuj - nie wysyłaj w końcu nie minął okres rozliczeń.
Jak będą sobie życzyli wniosek, to zawsze można wysłać pocztą.
Wniosek można wysłać przez e-urząd jako pismo ogólne, ale musiał by się
podatnik zalogować profilem zaufanym lub danymi podatkowymi....
Zaryzykuj - nie wysyłaj w końcu nie minął okres rozliczeń.
Jak będą sobie życzyli wniosek, to zawsze można wysłać pocztą.
Wniosek można wysłać przez e-urząd jako pismo ogólne, ale musiał by się
podatnik zalogować profilem zaufanym lub danymi podatkowymi....
Jeszcze dopytam, czy wniosek o stwierdzenie nadpłaty jeden, podatnika, czy dwa, podatnika i małżonka.
Jeżeli będzie trzeba to zawiozę do US, chyba mają tam biuro podawcze, bo jeżeli chodzi o profil zaufany to nie wiem czy ci emeryci mają, ale z tym wnioskiem jest do ogarnięcia.
Jeżeli będzie trzeba to zawiozę do US, chyba mają tam biuro podawcze, bo jeżeli chodzi o profil zaufany to nie wiem czy ci emeryci mają, ale z tym wnioskiem jest do ogarnięcia.
Składa podatnik.
Można wysłać pocztą, ale jeśli blisko do US można także złożyć na Dzienniku podawczym.
Można wysłać pocztą, ale jeśli blisko do US można także złożyć na Dzienniku podawczym.