Rozliczenie a podatek od sprzedazy nieruchomosci

Pawel

Rozliczenie a podatek od sprzedazy nieruchomosci

Post autor: Pawel »

Witajcie,
Mam pewien problem i nie bardzo wiem jak z niego wybrnac by nie miec klopotow.

Otoz od pocztaku lat 90-ych bylem wspolwlascicielem domu (1wl - 1/2; 2wl - 1/4 i 3wl - 1/4 udzialu). W 2005 jeden ze wspolwlascicieli zostal splacony i pozostalo 2 po 1/2 udzialow.

W 2008 dom zostal sprzedany i podobno z tego tytulu musze zaplacic podatek.

Pytania:
1. Od jakiej czesci nalezy sie podatek: tz jesli mylem wlascicielem 1/4 domu od lat 90-ych i w 2005 nabylem kolejna 1/4 udzialow, tzn ze podatek nalezny jest od calosci sprzedanych w 2008 udzialow? 1/4 udzialu, czyli tych zakpubionych w 2005, czy moze jakims cudem jestem zwolniony z tego podatku i na jakiej podstawie??

2. Czy moge zastosowac jakis manewr ktory zminimalizowalby kwote podatku jaki mam zaplacic za sprzedany dom? W miedzyczasie (w 2007) zakupilem mieszkanie, a raczej jego polowe. Oczywiscie kredyt hipoteczny. Kredyt na 2 ospoby. Czy to moze mi jakos pomoc??

Z gory dziekuje za wszelkie rady.

Pozdrawiam,

Pawel

aaa

Re: Rozliczenie a podatek od sprzedazy nieruchomosci

Post autor: aaa »

podatek powinieneś zapłacić już w 2009 roku wg zasad jakie istniały w momencie nabycia udziału w nieruchomości (oczywście chodzi o 1/4 nabytej w 2005 r.) pozostała 1/4 była sprzedana po więcej niż 5 latach i nie ma podatku.
w ostatnich latach zminiano wielokrotnie te przepisy i trzeba dokopać się do wersji obowiązującej w 2005 r.

aaa

Post autor: aaa »

jeśli istniała jakaś możliwość ominięcia podatku to nie wiem czy teraz, po 2 latach, US to uwzględni.

Pawel

Gdzies sie dokopalem ze mozna ominac ten podatek wykorzystujac uzyskany dochod na zaspokojenie swoich potrzeb mieszkaniowych (w ciagu 2 lat od daty sprzedazy nieruchomosci). Czy splate kredytu hipotecznego mozna pod to podciagnac? I jak bedzie sprawa wygladala jesli zysk ze sprzedazy byl wiekszy niz splacony kredyt (np. zysk ze sprzedazy 50000, a splacony kredyt w ciagu 2 lat od sprzedazy 30000)?

domino197

Post autor: domino197 »

tak drogi Pawle tylko nie za te lata.

Pawel

Nie za te?? A za ktore mozna bylo to zrobic??

Czech

Post autor: Czech »

Należy zapłacić 10% ryczałtowego podatku od przychodu ze sprzedaży 1/4 w 2008.
Normalnie taki podatek powinno sie zapłacić w ciągu 14 dni od sprzedaży, chyba że się złoży wtedy (do 14 dni)oświadczenie o przeznaczeniu w ciągu 2 lat tych pieniędzy na cele "mieszkaniowe"
Ale sam fakt niezłożenia takiego oświadczenia nie pozbawia prawa - jeżeli w tym czasie rzeczywiście się ponosi koszty związane z celami mieszkaniowymi.
Wydaje mi się, że spłata kredytu mieszkaniowego-jest takim celem i jeżeli spłacałeś kredyt w latach 2008-2010 (dwa lata od daty sprzedaży) to można stwierdzić, że przeznaczyłeś pieniądze ze sprzedaży na cele mieszkaniowe i ta suma (raty kredytu od momentu sprzedaży+ dwa lata) jest zwolniona z podatku dochodowego.Jeżeli raty nie pokryły w pełni sumy sprzedaży to z różnicy należy zapłacić podatek - 10%.

Zablokowany