Pare pytan dot ryczałtu
Pare pytan dot ryczałtu
Witam,
Mam pare pytan dotyczacych rozliczenia rocznego z dzialalnosci na ryczalcie (bez VAT).
1. W 2010r pare miesiecy pobieralem zasilek dla bezrobotnych (jeszcze nie dostalem PIT-11 z urzedu pracy) a potem kilka miesiecy to byla DG opodatkowana ryczaltem (bez VAT). Jakie PIT-y roczne musze zlozyc? Rozumiem, ze z ryczaltu to bedzie pit-28 (plus zalaczniki pit-28/a) a co z dochodami z "kuroniowki"? Gdzie je mam wykazac? Mysle ze bedzie to PIT-37, ale wole sie upewnic.
2. W trakcie prowadzenia DG otrzymywalem refundacje skladek ZUS-owskich z PFRON-u. Dowiedzielem sie, ze takie refundacje traktowac nalezy jako przychod opodatkowany ryczaltem 3%. Nie ksiegowalem tego w ewidencji przychodow, myslac ze wystarczy po prostu uwzglednic je w pit-28. Ale ostatnio naszly mnie watpliwosci czy dobrze robie. Zanim zasiegne opinii w skarbowce chcialbym sie Was poradzic? Dodam tylko, iz ten dodatkowy przychod z pfron nie zmienli wartosci miesiecznych zaliczek ryczaltu.
Pozdrowienia
Mam pare pytan dotyczacych rozliczenia rocznego z dzialalnosci na ryczalcie (bez VAT).
1. W 2010r pare miesiecy pobieralem zasilek dla bezrobotnych (jeszcze nie dostalem PIT-11 z urzedu pracy) a potem kilka miesiecy to byla DG opodatkowana ryczaltem (bez VAT). Jakie PIT-y roczne musze zlozyc? Rozumiem, ze z ryczaltu to bedzie pit-28 (plus zalaczniki pit-28/a) a co z dochodami z "kuroniowki"? Gdzie je mam wykazac? Mysle ze bedzie to PIT-37, ale wole sie upewnic.
2. W trakcie prowadzenia DG otrzymywalem refundacje skladek ZUS-owskich z PFRON-u. Dowiedzielem sie, ze takie refundacje traktowac nalezy jako przychod opodatkowany ryczaltem 3%. Nie ksiegowalem tego w ewidencji przychodow, myslac ze wystarczy po prostu uwzglednic je w pit-28. Ale ostatnio naszly mnie watpliwosci czy dobrze robie. Zanim zasiegne opinii w skarbowce chcialbym sie Was poradzic? Dodam tylko, iz ten dodatkowy przychod z pfron nie zmienli wartosci miesiecznych zaliczek ryczaltu.
Pozdrowienia
Re: Pare pytan dot ryczałtu
Z UP rozliczasz się na PIT-37 (do konca kwietnia), a z DG na PIT-28+PIT-28A (do 31 stycznia).
Jeśli chodzi o refundację składek to faktycznie podlegają one opodatkowaniu takim samym % jak pozostała działalność. Przychód stanowią w momencie wpływu na Twoje konto i wtedy powinny zwiększyć podstawę opodatkowania.
Jeśli chodzi o refundację składek to faktycznie podlegają one opodatkowaniu takim samym % jak pozostała działalność. Przychód stanowią w momencie wpływu na Twoje konto i wtedy powinny zwiększyć podstawę opodatkowania.
Malpka napisał(a) :
> Z UP rozliczasz się na PIT-37 (do konca kwietnia), a z DG na PIT-28+PIT-28A
> (do 31 stycznia).
>
> Jeśli chodzi o refundację składek to faktycznie podlegają one opodatkowaniu
> takim samym % jak pozostała działalność. Przychód stanowią w momencie
> wpływu na Twoje konto i wtedy powinny zwiększyć podstawę opodatkowania.
Dzieki za info.
Dzis pytalem w swoim US o to co mi powiedzieli:
1. jak napisal Malpka powyzej.
2. refundacji nie trzeba ujmowac w ksiedze ewidencji przychodow tylko rozliczyc w samym pit-28 pomniejszajac skladki wplacone do zus o ta refundacje.
> Z UP rozliczasz się na PIT-37 (do konca kwietnia), a z DG na PIT-28+PIT-28A
> (do 31 stycznia).
>
> Jeśli chodzi o refundację składek to faktycznie podlegają one opodatkowaniu
> takim samym % jak pozostała działalność. Przychód stanowią w momencie
> wpływu na Twoje konto i wtedy powinny zwiększyć podstawę opodatkowania.
Dzieki za info.
Dzis pytalem w swoim US o to co mi powiedzieli:
1. jak napisal Malpka powyzej.
2. refundacji nie trzeba ujmowac w ksiedze ewidencji przychodow tylko rozliczyc w samym pit-28 pomniejszajac skladki wplacone do zus o ta refundacje.
ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym
art.21
ust.2a. Jeżeli podatnik, obliczając podatek należny, dokonał odliczeń od przychodu lub ryczałtu, a następnie otrzymał zwrot odliczonych kwot (w całości lub w części), w zeznaniu podatkowym składanym za rok podatkowy, w którym otrzymał ten zwrot, dolicza odpowiednio kwoty poprzednio odliczone
art.21
ust.2a. Jeżeli podatnik, obliczając podatek należny, dokonał odliczeń od przychodu lub ryczałtu, a następnie otrzymał zwrot odliczonych kwot (w całości lub w części), w zeznaniu podatkowym składanym za rok podatkowy, w którym otrzymał ten zwrot, dolicza odpowiednio kwoty poprzednio odliczone
marbar napisał(a) :
> ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym
> art.21
> ust.2a. Jeżeli podatnik, obliczając podatek należny, dokonał odliczeń od
> przychodu lub ryczałtu, a następnie otrzymał zwrot odliczonych kwot (w
> całości lub w części), w zeznaniu podatkowym składanym za rok podatkowy, w
> którym otrzymał ten zwrot, dolicza odpowiednio kwoty poprzednio odliczone
Hmm, ale gdzie dolicza te kwoty? Do przychodu? Czy tez, jak twierdzi Pani z US po prostu koryguje same odliczenia (czyli skladki ZUS w tym przypadku)? Jak interpretowac ten zapis?
> ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym
> art.21
> ust.2a. Jeżeli podatnik, obliczając podatek należny, dokonał odliczeń od
> przychodu lub ryczałtu, a następnie otrzymał zwrot odliczonych kwot (w
> całości lub w części), w zeznaniu podatkowym składanym za rok podatkowy, w
> którym otrzymał ten zwrot, dolicza odpowiednio kwoty poprzednio odliczone
Hmm, ale gdzie dolicza te kwoty? Do przychodu? Czy tez, jak twierdzi Pani z US po prostu koryguje same odliczenia (czyli skladki ZUS w tym przypadku)? Jak interpretowac ten zapis?
pefron jako sprzedaż 3 % PIT 28 A poz 10
domino197 napisał(a) :
> pefron jako sprzedaż 3 % PIT 28 A poz 10
Dzieki za info.
Wlasnie potwierdziłem powyzsza wersje w US. Martwi mnie tylko, iż panie w US udzielaja sprzeczne informacje - za pierwszy razem twierdzily ze wystarczy skorygowac same odliczenie. Ale widac, w przypadku zastosowania sie do blednej porady to konsekwencje ponosze i tak ja. Chyba ze owa porade dostane na pismie...
Dzieki raz jeszcze.
> pefron jako sprzedaż 3 % PIT 28 A poz 10
Dzieki za info.
Wlasnie potwierdziłem powyzsza wersje w US. Martwi mnie tylko, iż panie w US udzielaja sprzeczne informacje - za pierwszy razem twierdzily ze wystarczy skorygowac same odliczenie. Ale widac, w przypadku zastosowania sie do blednej porady to konsekwencje ponosze i tak ja. Chyba ze owa porade dostane na pismie...
Dzieki raz jeszcze.
1. dużo miałeś tych zwrotów? chodzi mi ile miesięcy
2. w każdym miesiącu miałeś podatek z działalności?
3.Jak rozumiem jesteś na dużym ZUSIE?
to mi rozjaśni sprawę
2. w każdym miesiącu miałeś podatek z działalności?
3.Jak rozumiem jesteś na dużym ZUSIE?
to mi rozjaśni sprawę
domino197 napisał(a) :
> 1. dużo miałeś tych zwrotów? chodzi mi ile miesięcy
> 2. w każdym miesiącu miałeś podatek z działalności?
> 3.Jak rozumiem jesteś na dużym ZUSIE?
> to mi rozjaśni sprawę
1. Od lipca - czyli przez 6 m-cy mialem refundacje skladek spolecznych w wys 481,72
2. podatek wyszedl mi tylko za czerwiec bo wtedy zaczalem a za ten miesiac nie odliczalem jeszcze ZUS (bo nie byl placony). Przez pozostale miesiace podatek juz nie wychodzil, lacznie z grudniem - nawet jesli dolicze do przychodu ta refundacje.
3. tak, jestem na pelnym zus
> 1. dużo miałeś tych zwrotów? chodzi mi ile miesięcy
> 2. w każdym miesiącu miałeś podatek z działalności?
> 3.Jak rozumiem jesteś na dużym ZUSIE?
> to mi rozjaśni sprawę
1. Od lipca - czyli przez 6 m-cy mialem refundacje skladek spolecznych w wys 481,72
2. podatek wyszedl mi tylko za czerwiec bo wtedy zaczalem a za ten miesiac nie odliczalem jeszcze ZUS (bo nie byl placony). Przez pozostale miesiace podatek juz nie wychodzil, lacznie z grudniem - nawet jesli dolicze do przychodu ta refundacje.
3. tak, jestem na pelnym zus
to nie ma mowy o żadnych odsetkach.
zrób zeznanie, przygotuj sobie w razie kontroli przelewy refundacji z PFRON.
Z tego co piszesz powinieneś otrzymać zwrot zapłaconego podatku za czerwiec
zrób zeznanie, przygotuj sobie w razie kontroli przelewy refundacji z PFRON.
Z tego co piszesz powinieneś otrzymać zwrot zapłaconego podatku za czerwiec