Witam,
w 2010 likwidowałem konto IKE. W momencie likwidacji konta fundusz odprowadził podatek do US oraz należność do ZUS. Czy w chwili wypełniania PIT-a za 2010 muszę ten fakt odnotować ?
pzdr
Likwidacja IKE a rozliczenia za 2010
Re: Likwidacja IKE a rozliczenia za 2010
zamir napisał(a) :
> Witam,
> w 2010 likwidowałem konto IKE. W momencie likwidacji konta fundusz
> odprowadził podatek do US oraz należność do ZUS. Czy w chwili wypełniania
> PIT-a za 2010 muszę ten fakt odnotować ?
>
> pzdr
Znalazłem coś takiego w necie:
"Wielu podatników ma wątpliwości jak opodatkowany jest zwrot środków zgromadzonych na IKE oraz wypłaty i wypłaty transferowe. Zwrot środków z IKE podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym – wg zryczałtowanej stawki 19%. Dochodem jest różnica między kwotą stanowiącą wartość środków zgromadzonych na indywidualnym koncie emerytalnym a sumą wpłat na indywidualne konto emerytalne. Podatek powinna naliczyć i pobrać jednostka, która prowadzi IKE. Podatnik w takim przypadku nie będzie zobowiązany do samodzielnego rozliczania podatku i składania zeznania PIT-38."
Czy to wystarczy by nie ujmować tego w rozliczeniu rocznym za 2010
> Witam,
> w 2010 likwidowałem konto IKE. W momencie likwidacji konta fundusz
> odprowadził podatek do US oraz należność do ZUS. Czy w chwili wypełniania
> PIT-a za 2010 muszę ten fakt odnotować ?
>
> pzdr
Znalazłem coś takiego w necie:
"Wielu podatników ma wątpliwości jak opodatkowany jest zwrot środków zgromadzonych na IKE oraz wypłaty i wypłaty transferowe. Zwrot środków z IKE podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym – wg zryczałtowanej stawki 19%. Dochodem jest różnica między kwotą stanowiącą wartość środków zgromadzonych na indywidualnym koncie emerytalnym a sumą wpłat na indywidualne konto emerytalne. Podatek powinna naliczyć i pobrać jednostka, która prowadzi IKE. Podatnik w takim przypadku nie będzie zobowiązany do samodzielnego rozliczania podatku i składania zeznania PIT-38."
Czy to wystarczy by nie ujmować tego w rozliczeniu rocznym za 2010