ulga rehabilitacyjna

julia

ulga rehabilitacyjna

Post autor: julia »

mam pytanie,jak to w końcu jest z tą ulga bo już NIC NIE WIEM! W okresie rozliczania pitów dzwoniłam do KIP,po to żeby się upewnić czy mogę skorzystać z ulgi na dojazd na rehabilitację i leczenie -limit 2280 ,odpowiedzieli mi że ,tak, mogę nie ma przeszkód ,zamieszkuję z synem który mnie wozi na rehabilitację ,bo sama nie jestem w stanie, mam pierwszą grupę i w związku z moją niepełnosprawnością poruszam się o dwóch kulach .MiaŁam kontrolę w urzędzie skarbowym i powiedzieli mi że nie mogę skorzystać ,chociaż mam 1 grupę i inne dokumenty dotyczące mojej niepełnosprawności,ale samochód nie jest moją współwłasnością, syn potwierdził że mnie dowozi że się mną opiekuje dał ksero prawa jazdy,ale to za maŁo ,ja jestem zwykłym czŁowiekiem dlatego skorzystaŁam z opinii krajowej informacji podatkowej w innym przypadku nigdy bym z tego nie skorzystaŁa (chociaż jest mi finansowo bardzo ciężko).dlatego proszę państwa co WY o tym myślicie ?kto ma rację KIP,czy urząd skarbowy jak to z tym w końcu jest?

Bartek

Re: ulga rehabilitacyjna

Post autor: Bartek »

Przepis stanowi następująco :

"używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne,"

oraz

"Z ulgi mogą skorzystać również podatnicy, na których utrzymaniu pozostają następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe - jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekraczają kwoty limitu 9'120 zł."

Możliwe są wobec powyższego 2 scenariusze :

1) Jeżeli Twój roczny dochód nie przekracza 9120 zł to syn odlicza sobie ulgę w swoim zeznaniu a TY w swoim nic (ponieważ ma Cię na utrzymaniu) .

2) Jeżeli Twój roczny dochód przekracza 9120zł wówczas żebyś mogła skorzystać z ulgi to syn musi ustanowić Cię współwłaścicielem samochodu (stosowny wpis w dowodzie rejestracyjnym)

julia

Re: ulga rehabilitacyjna

Post autor: julia »

dziękuję Panie Bartku ,i jestem w kropce i jak ja teraz mam udowodnić że rozmawiałam z KIP ,ja już nikomu nie wierzę,na pewno dostanę jakąś karę ,co ja wtedy zrobię ,mam za to nauczkę już nigdy nie skorzystam z żadnych odliczeń ,pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje

Zablokowany