Witam.
Dostałem wezwanie do US celem przedłożenia rachunków za 2008 rok.
Zebrałem je i okazało się, że gdzieś się pomyliłem i odliczyłem OD DOCHODU 2,5 PLN więcej niż to wynikałoby z rachunków.
Co robić w tej sytuacji?
Pomyłka o 2,50 w zeznaniu - co mi grozi?
Re: Pomyłka o 2,50 w zeznaniu - co mi grozi?
No więc tak specjalistą od spraw karno skarbowych nie jestem,ale powiem co bym ja zrobił. Otóż przygotował bym sobie korektę zeznania już na poprawną kwotę + pisemko z wyjaśnieniem przyczyny korekty, wziął te rachunki do tego i z takim kompletem poszedł do urzędu. Urzędnikom wyjaśnił,że to zwykła pomyłka,a nie próba oszukania państwa na 48 gr (2,50 * 19% no chyba,że podpadasz pod II próg to 32% z tych 2,50). Powiedział im,ze mam już gotową korektę zeznania, myślę że pozwolą złożyć. W kasie urzędu wpłacisz te 48 gr + odsetki ustawowe (nie pamiętam ile wynoszą) i myślę,że będzie po sprawie. Szczerze wątpię żeby coś więcej wymyślili skoro machnąłeś się na 48 groszy i to przypadkiem,a nie celowo, a sam polecony z wezwaniem ich kosztował z 4 zł :)
Wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby wzywali akurat z powodu tych 2.50zł, bo i skąd by mieli o tym wiedzieć. Może po prostu wyszedł duży zwrot i dlatego chcą sprawdzić rachunki? No chyba, że to jakaś poważniejsza sprawa...
Tak czy inaczej, wydaje mi się że korektę będzie można złożyć dopiero po zakończeniu kontroli ze strony US. Kojarzy mi się taki przepis, że w trakcie kontroli nie można korygować zeznania za okres podlegający kontroli. Jeżeli poza tym 2.50zł wszystko w zeznaniu się zgadza, to myślę że nie będzie z tym problemu, o ile "od ręki" zakończą kontrolę :-)
Znajomemu na ten przykład zdarzyło się, że wezwali go do US z wszelkimi rachunkami za budowę domu i aktem ślubu. Okazało się, że wszystko w porządku, ale oni akurat ZAWSZE wzywają swoich nowych podatników, a tenże znajomy właśnie się tam z małżonką przeprowadził i było to ich pierwsze rozliczenie w tej skarbówce.
Tak czy inaczej, wydaje mi się że korektę będzie można złożyć dopiero po zakończeniu kontroli ze strony US. Kojarzy mi się taki przepis, że w trakcie kontroli nie można korygować zeznania za okres podlegający kontroli. Jeżeli poza tym 2.50zł wszystko w zeznaniu się zgadza, to myślę że nie będzie z tym problemu, o ile "od ręki" zakończą kontrolę :-)
Znajomemu na ten przykład zdarzyło się, że wezwali go do US z wszelkimi rachunkami za budowę domu i aktem ślubu. Okazało się, że wszystko w porządku, ale oni akurat ZAWSZE wzywają swoich nowych podatników, a tenże znajomy właśnie się tam z małżonką przeprowadził i było to ich pierwsze rozliczenie w tej skarbówce.
To prawdopodobnie nie jest kontrola a czynności sprawdzające.
Jeżeli nawet to ma być kontrola to do czasu doręczenia upoważnienia do jej przeprowadzenia można składać korekty deklaracji.
Jeżeli czynności sprawdzające to w niczym nie przeszkadza złożenie korekty.
Poza tym będąć w Urzędzie można na zeznaniu poprawić błędne kwoty i podparafować zmiany, chyba, że zenanie złożone zostało e-deklaracjami wówczas poprawiamy tylko korektą, ale tak jak powyżej pisałem
Jeżeli nawet to ma być kontrola to do czasu doręczenia upoważnienia do jej przeprowadzenia można składać korekty deklaracji.
Jeżeli czynności sprawdzające to w niczym nie przeszkadza złożenie korekty.
Poza tym będąć w Urzędzie można na zeznaniu poprawić błędne kwoty i podparafować zmiany, chyba, że zenanie złożone zostało e-deklaracjami wówczas poprawiamy tylko korektą, ale tak jak powyżej pisałem