Ulga na powrót

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2023 rok
anam

Ulga na powrót

Post autor: anam »

Witam, mam do odliczenia (pit11 i dochody z zagranicy) i pit 28 z najmu. ulga na powrót to 85 528, czy mogę ją rozdzielić, jeśli nie wykorzystana w całości w jednym zeznaniu? ulga przysługuje w tej kwocie i dotyczy wszystkich dochodów razem,?W połowie roku znajomy wrócił na stałe z Wielkiej Brytanii. Czy ulga przysługuje za cały rok czy trzeba ją podzielić proporcjonalnie do okresu który przebywał w Polsce na stałe? Czy dotyczy też dochodów z zagranicy osiągniętych w 23 roku przed powrotem? Czy w PIT 36 mogę odliczyć odsetki od kredytu z mieszkania które jest wynajmowane? Proszę o pomoc.

wla.gle

Re: Ulga na powrót

Post autor: wla.gle »

Art. 21.

1. Wolne od podatku dochodowego są:

(...)

152) przychody podatnika, który przeniósł miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 85 528 zł, osiągnięte:
a) ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej i spółdzielczego stosunku pracy,
b) z umów zlecenia, o których mowa w art. 13 pkt 8,
c) z pozarolniczej działalności gospodarczej, do których mają zastosowanie zasady opodatkowania określone w art. 27, art. 30c albo art. 30ca albo ustawie o zryczałtowanym podatku dochodowym w zakresie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych,
d)135) z zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w ustawie z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
– w czterech kolejno po sobie następujących latach podatkowych, licząc od początku roku, w którym podatnik przeniósł to miejsce zamieszkania, albo od początku roku następnego, z zastrzeżeniem ust. 39, 43 i 44;

Możesz odliczyć jw. pkt a, pkt c..... dochody osiągnięte po powrocie do PL, do limitu 85528,00.

anam

Re: Ulga na powrót

Post autor: anam »

Dziękuję, czyli najem prywatny nie podlega pod ulgę, chociaż rozliczamy go na ryczałcie?

ODPOWIEDZ