Mam na belgijskim picie takie pozycje:
Bezoldigingen (wynagrodzenie) - 12.171,51 tu wiadomo
Bijdragen in de verplaatsingskosten ander vervoermiddel (Dopłaty do kosztów podróży innymi środkami transportu) - czy to mam do wynagrodzenia doliczyć? 436,60
Bedrijfsvoorheffing Berekend op inkomsten verkregen van de werkgever (Podatek ) 875,25 - tu jasna sprawa
Bijzondere bijdrage voor Sociale zekerheid (specjalna składka ZUS) 63,60 - to doliczyć do składki społecznej w Polsce?
Werkbonus (Bonus za pracę) 1308,59 - czy to doliczyć do wynagrodzena?
Ten bonus jest na picie na samym końcu, już za podatkiem i zusem, dlatego mam tu wątpliwości
Belgia - pomoże ktoś rozwikłac?
Re: Belgia - pomoże ktoś rozwikłac?
help ...
doczytałam gdzieś, że od maja 2023 Belgia wprowadziła dodatek dla osób dojeżdżających do pracy rowerem. Nie więcej niż za 40 km
Jest on zwolniony z podatku, ale kwota roczna jest limitowana - ten limit to 227 eur/rok - ale ta kwota pojawiła mi się tylko w 1 artykule
Nadwyżka ponad tę kwotę ma być opodatkowana. Ktoś coś słyszał w tym temacie?
Dodam tylko, że nie mam pojęcia, czy w tym przypadku był to rower, czy "inny pojazd" bo na picie, nie ma dokładnego wskazania
doczytałam gdzieś, że od maja 2023 Belgia wprowadziła dodatek dla osób dojeżdżających do pracy rowerem. Nie więcej niż za 40 km
Jest on zwolniony z podatku, ale kwota roczna jest limitowana - ten limit to 227 eur/rok - ale ta kwota pojawiła mi się tylko w 1 artykule
Nadwyżka ponad tę kwotę ma być opodatkowana. Ktoś coś słyszał w tym temacie?
Dodam tylko, że nie mam pojęcia, czy w tym przypadku był to rower, czy "inny pojazd" bo na picie, nie ma dokładnego wskazania
Wziąłbym pod uwagę tylko...
dochód
podatek
ew. składki społeczne,
są tak różne podejścia US-ów do dochodów zagranicznych.....
Najwyżej zrobisz korektę.....
dochód
podatek
ew. składki społeczne,
są tak różne podejścia US-ów do dochodów zagranicznych.....
Najwyżej zrobisz korektę.....
Tak zrobiłam,
przykro tylko, że wyszła dopłata :|
bo doszła jeszcze polska emerytura i jakieś przychody z ogródków działkowych
przykro tylko, że wyszła dopłata :|
bo doszła jeszcze polska emerytura i jakieś przychody z ogródków działkowych