Zauważyłem ze po ostatniej aktualizacji program nie zaciąga do bazy danych zrobionych zeznań z folderu wymiany (po komendzie importuj z folderu wymiany). Jedyna możliwość to otwarcie z pliku lub schowka ale to już pojedynczo można tylko dołączyć zeznania do bazy na innym komputerze.
Jest jeszcze jedna ciekawostka.Jeśli importujemy do nowego zeznania na podstawie zeszłego roku PIT-O przy rozliczeniu wspólnym ze zmarłym małżonkiem i w bieżącym zeznaniu robimy już rozliczenie indywidualne to na załączniku przenoszą się dane zmarłego małżonka z poprzedniego roku pomimo usunięcia go w rozliczeniu głównym.
Folder wymiany oraz błąd przenoszenia plików.
-
Re: Folder wymiany oraz błąd przenoszenia plików.
Proponuje wkleić plik(i) do importu, do nowego folderu i wskazać go w Ustawienia programu zakładka Baza danych - Folder wymiany, na komputerze, do którego importujemy rozliczenia. Następnie wybrać w menu Rozliczenie\Import\Z foldera wymiany.
Może jakiś plik (już zaimportowany) blokuje import?
Może jakiś plik (już zaimportowany) blokuje import?
Dziękuje.Poskutkowało przeniesienie plików do innego folderu na pendrivie.
Odkopuje temat bo sądzę ze warto się tym jednak zająć.Chodzi o kwestie przeniesienia danych zmarłego małżonka do kolejnego rozliczenia w załączniku PIT-O.
Już dwukrotnie musiałem robić korektę bo nie zauważyłem tego przy nawale pracy.
Konkretnie.Program importuje dane (pesel,imię ,nazwisko) zmarłego podatnika (występującego na zeznaniu na poz.małżonek) do bieżącego zeznania gdzie już Wdowa (Wdowiec) rozliczają się indywidualnie i korzystają z ulg uwzględnianych w zał. PIT-O.
Obecnie trzeba te dane usuwać ręcznie.
Już dwukrotnie musiałem robić korektę bo nie zauważyłem tego przy nawale pracy.
Konkretnie.Program importuje dane (pesel,imię ,nazwisko) zmarłego podatnika (występującego na zeznaniu na poz.małżonek) do bieżącego zeznania gdzie już Wdowa (Wdowiec) rozliczają się indywidualnie i korzystają z ulg uwzględnianych w zał. PIT-O.
Obecnie trzeba te dane usuwać ręcznie.