Jw. Ponieważ wspólnego nie można wysłać netem, a w moim (naszym) przypadku nie zmieni to kwoty należnego podatku, próbuję "bez wysiłku" zmienić wypełniony już formularz PIT 37 wspólnie z małżonkiem na dwa PIT 37 indywidualny. Jest prosta metoda? Próbowałem z importem, ale on to robi tylko dla "ubiegłorocznych". Ze schowka - wrzuca mi jako "wspólnie z małżonkiem" i nie daje szansy wybrać, czy chcę dane i kwoty podatnika, czy dane małżonka.
Proszę o podpowiedź.
Jak przełączyć ze wspólnie na indywidualnie (PIT 37)?
Re: Jak przełączyć ze wspólnie na indywidualnie (PIT 37)?
Przycisk [+/-] lub Plik / Dołącz/odłacz zeznanie...
Można wybrać zakładkę "podatnika" lub "małżonków osobno".
W tym drugi przypadku przeniesie dane identyfikacyjne i adresowe małżonka na jego zeznanie.
Z zeznania podatnika trzeba ręcznie wykasować dane i kwoty małżonka.
Można wybrać zakładkę "podatnika" lub "małżonków osobno".
W tym drugi przypadku przeniesie dane identyfikacyjne i adresowe małżonka na jego zeznanie.
Z zeznania podatnika trzeba ręcznie wykasować dane i kwoty małżonka.
Dziękuję za wskazówkę, ale nadal czegoś nie zrozumiałem, bo "nie działa".
Robię:
1. otwieram zapisane formularze "małżonków razem"
2. Plik - Dołącz/Odłącz... - wybieram zakładkę "małżonków OSOBNO", po czym zakładkę "ŻONA ... osobno", zaznaczam PIT 37, klikam Akceptuj
3. Dostaję dokładnie to, co było przy "małżonków razem", tzn dane i kwoty obojga, żona na drugiej pozycji (jako małżonek podatnika). Musiałbym nie tylko wykasować, ale przenieść w inne miejsce wszystkie jej wpisy.
Dla mnie problem przestaje być pilny, bo wychodzę na pocztę wysłać wydrukowane papiery, ale może komuś jeszcze wyjaśnienie się przyda.
Pozdrawiam serdecznie, Panie MK. Pana programu używam od ho-ho-ho i wszystkim polecam jako najlepszy.
Dziękuję.
JackT.
Robię:
1. otwieram zapisane formularze "małżonków razem"
2. Plik - Dołącz/Odłącz... - wybieram zakładkę "małżonków OSOBNO", po czym zakładkę "ŻONA ... osobno", zaznaczam PIT 37, klikam Akceptuj
3. Dostaję dokładnie to, co było przy "małżonków razem", tzn dane i kwoty obojga, żona na drugiej pozycji (jako małżonek podatnika). Musiałbym nie tylko wykasować, ale przenieść w inne miejsce wszystkie jej wpisy.
Dla mnie problem przestaje być pilny, bo wychodzę na pocztę wysłać wydrukowane papiery, ale może komuś jeszcze wyjaśnienie się przyda.
Pozdrawiam serdecznie, Panie MK. Pana programu używam od ho-ho-ho i wszystkim polecam jako najlepszy.
Dziękuję.
JackT.
Tak jak pisałem - dane małżonka trzeba wykasowac ręcznie, a na pit małżona przeniosą się tylko dane osobowe i adresowe, więc kwoty tylko ręcznie można przenieść :(
dlaczego nie można wysłać netem?
Można, czemu nie?