mam spory problem

aga i przemek

mam spory problem

Post autor: aga i przemek »

osoba którą rozliczam jest obecnie bezdomna i zamieszkuje u mnie , wcześniej mieszkała w innym mieście i miała tam zameldowanie(już nie ma)chce aby zwrot przyszedł na mój adres czy mogę w swoim mieście i podać swój adres i czy mam podać jakieś dodatkowe dane jeśli tak to jakie
proszę o pomoc i z góry dziękuję

marbar

Re: mam spory problem

Post autor: marbar »

Jesli u Ciebie zamieszkuje, to może by podać ten adres do aktualizacyjnego NIP 3?

-----
Znalazłam w sieci to (o właściwości USu):
"W przypadku gdy podatnik jest osobą bezdomną, formularz informacji PIT-11 wystawionej dla podatnika należy przesłać do urzędu skarbowego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania podatnika w dniu 31 grudnia roku podatkowego. Jeśli nie można ustalić miejsca zamieszkania na dzień 31 grudnia roku podatkowego, to zgodnie z par. 4 ust. 1 rozporządzenia ministra finansów z dnia 24 grudnia 2002 r. w sprawie właściwości organów podatkowych (Dz.U. nr 240, poz. 2069 z późn. zm.), właściwość miejscową organów podatkowych ustala się według miejsca pobytu osoby fizycznej. Wynika z tego, że informacja ta powinna być przesłana do urzędu skarbowego, który swoją właściwością obejmuje miejsce pobytu bezdomnego w czasie jej wysłania."

Bartek

Re: mam spory problem

Post autor: Bartek »

Moim zdaniem (ale głowy sobie uciąć nie dam) ponieważ dla US liczy się miejsce zamieszkania, a nie zameldowania w dniu 31.12.2009 to jeżeli w tym dniu ten bezdomny mieszkał z Tobą to w jego PIT jako adres możesz wpisać swój.

Zablokowany