Osiągnąłem dochód z akcji notowanych na zagranicznej giełdzie (w transakcji pośredniczy biuro maklerskie w polskim banku).
Dochód wpisuje w PIT-38 pole 27 (inaczej: kwota dochodu obliczana jest automatycznie po wpisaniu przychodu i kosztu w odpowiednie pola). Jednocześnie wypełniam PIT/ZG (informacja o wysokości dochodów z zagranicy), w pole 32 powinienem wpisać tą samą kwotę dochodu (dochody i podatek rozliczane w zeznaniu podatkowym PIT-38). Jednak po wpisaniu kwoty w to pole program automatycznie dodaje wpisana kwotę do wartości pola 27 w PIT-38, w efekcie kwota dochodu w PIT-38 się podwaja!
Innymi słowy: chcę wpisać tą samą wartość w pole 27 PIT-38 i pole 32 PIT/ZG, a program tego nie umożliwia.
Czy to błąd w programie? W wersji sprzed dwóch lat (PITy 2007) zachowanie bylo identyczne. W efekcie wartość dochodu w PIT/ZG dopisywalem ręcznie po wydrukowaniu formularza. Zakładam, ze w opisanej sytuacji postępuję słusznie, urząd skarbowy nie zgłaszał zastrzeżeń.
Z chęcią skorzystałbym z możliwości elektronicznego wysłania zeznania do urzędu, ale na tą chwilę pozostaje mi wydruk, ręczna korekta i poczta :-)
Proszę o komentarz.
PIT-38 i PIT/ZG: dochod z akcji na zagranicznej giełdzie
Re: PIT-38 i PIT/ZG: dochod z akcji na zagranicznej giełdzie
Właściwie czemu chcesz wpisać tę sama kwotę w dwóch miejscach?
Przecież jeżeli wpiszesz ją w PIT/ZG, to program automatycznie przeniesie ją do poz. 23 i 24 zeznania PIT-38.
Czy dostałeś PIT-8C ?
Przecież jeżeli wpiszesz ją w PIT/ZG, to program automatycznie przeniesie ją do poz. 23 i 24 zeznania PIT-38.
Czy dostałeś PIT-8C ?
Ale to nie jest "inny przychod", to jest jeden i ten sam przychod.
Z otrzymanego PIT-8C przepisuję przychód i koszt w pola 21 i 22 PIT-38. Pole 27 (dochód) obliczane jest automatycznie. W tym momencie pole 32 w PIT/ZG pozostaje puste. Wpisuje w to pole ten sam dochód i wtedy automatycznie dodawany jest on do pól 23 i 24 PIT-38, w tym przypadku modyfikujac (zdwajając) pole 27 (dochód). Tego właśnie chcę uniknąć.
Z otrzymanego PIT-8C przepisuję przychód i koszt w pola 21 i 22 PIT-38. Pole 27 (dochód) obliczane jest automatycznie. W tym momencie pole 32 w PIT/ZG pozostaje puste. Wpisuje w to pole ten sam dochód i wtedy automatycznie dodawany jest on do pól 23 i 24 PIT-38, w tym przypadku modyfikujac (zdwajając) pole 27 (dochód). Tego właśnie chcę uniknąć.
Inaczej:
Osiagąm dochód ze sprzedaży akcji notowanych na zagranicznej giełdzie, z biura maklerskiego otrzymuje PIT-8C z podanymi kwotami (przychód, koszt, dochód) w części E (informacja o wysokości dochodów). Te wartości przpisuje w pola 21 i 22 PIT-38 zgodnie z opisem (Przychody wykazane w części E informacji PIT-8C). I rozumiem, że tam sie powinny znaleźć, a nie w polach 23 i 24 (Inne przychody).
Jednocześnie wypełniam PIT/ZG, jako że jest to dochód z zagranicy (jedyny dochód wykazany w PIT-8C), co skutkuje problemem opisanym w pierwszym wpisie powyżej.
Kierując się zachowaniem programu, albo nie wypełniam PIT/ZG, albo kwoty przychodu i kosztu znajdują sie w polach C.2 a nie C.1 PIT-38, co, jak rozumiem, jest niezgodne z opisem.
Może to się bardziej nadaje do "problemy podatkowe" niż "problemy techniczne"? :-)
Osiagąm dochód ze sprzedaży akcji notowanych na zagranicznej giełdzie, z biura maklerskiego otrzymuje PIT-8C z podanymi kwotami (przychód, koszt, dochód) w części E (informacja o wysokości dochodów). Te wartości przpisuje w pola 21 i 22 PIT-38 zgodnie z opisem (Przychody wykazane w części E informacji PIT-8C). I rozumiem, że tam sie powinny znaleźć, a nie w polach 23 i 24 (Inne przychody).
Jednocześnie wypełniam PIT/ZG, jako że jest to dochód z zagranicy (jedyny dochód wykazany w PIT-8C), co skutkuje problemem opisanym w pierwszym wpisie powyżej.
Kierując się zachowaniem programu, albo nie wypełniam PIT/ZG, albo kwoty przychodu i kosztu znajdują sie w polach C.2 a nie C.1 PIT-38, co, jak rozumiem, jest niezgodne z opisem.
Może to się bardziej nadaje do "problemy podatkowe" niż "problemy techniczne"? :-)
Moim skromnym zdaniem, wypełniasz pozycje 21 i 22 zeznania PIT-38 i jeśli nie płaciłeś podatku za granicą, to dajesz sobie spokój z załącznikiem PIT/ZG.
Wszak dochód uzyskujesz tutaj w Polsce za pośrednictwem biura maklerskiego z którego dostałeś PIT-8C z wypełnioną częścią "E". Jednakże mogę się mylić.
Może niech się jeszcze ktoś wypowie, ewentualnie zadzwoń do US, albo KIP, i się upewnij.
Wszak dochód uzyskujesz tutaj w Polsce za pośrednictwem biura maklerskiego z którego dostałeś PIT-8C z wypełnioną częścią "E". Jednakże mogę się mylić.
Może niech się jeszcze ktoś wypowie, ewentualnie zadzwoń do US, albo KIP, i się upewnij.
Konsekwentnie od kilku lat wypełniam PIT/ZG, urząd skarbowy nigdy nie protestował (może od nadmiaru głowa ich nie boli), mało tego, raz było wezwanie do uzupełnienia, bo w PIT/ZG zabrakło wpisu w pole "kraj uzyskania dochodu"...