PIT-39
PIT-39
Sprzedałam mieszkanie w okresie krótszym, niż 5 lat od chwili przejęcia. Mam do zapłaty podatek z PIT-39. Czy mogę ten podatek zapłacić teraz, zbierać faktury przez 3 lata i potem robić korekty do PIT-39 za 2023 rok? Czy US zwróci mi pieniążki, które do nich wpłaciłam? Czy lepiej wpisać teraz całą wydatkowaną kwotę jako własne cele mieszkaniowe a na koniec grudnia 2026 zrobić korektę do całości.
Re: PIT-39
Kwotę przychodu ze sprzedaży wpisujesz do PIT39.Masz trzy lata na wydatkowanie całej kwoty na własne cele mieszkaniowe.
Jeśli nie wydasz całej kwoty robisz korektę PIT39.
Jeśli nie wydasz całej kwoty robisz korektę PIT39.
Mam podobną sytuację , nie chcę wpłacać teraz podatku bo całość przeznaczę na własne cele mieszkaniowe w ciągu 3 lat czy mogę w w poz. 20 i 21 wpisać kwotę sprzedaży i równą kwotę kosztów
Dochód zwolniony wpisujesz w polu 25.
Sonia pisze:
> Mam podobną sytuację , nie chcę wpłacać teraz podatku bo całość przeznaczę
> na własne cele mieszkaniowe w ciągu 3 lat czy mogę w w poz. 20 i 21 wpisać
> kwotę sprzedaży i równą kwotę kosztów
Rozumiem , że poprzez wpisanie równych kwot przychód=koszty chcesz uniknąć podatku ? bo wtedy wychodzi 0,00 ?
Musisz zrobić tak jak pisze Optima :
Sprzedaż poz.20 i zakup poz.21 musisz wpisać w kwotach faktycznie poniesionych, natomiast w pozycji 25 wpisujesz :
1) w wersji papierowej kwotę dochodu (z poz.23) przepisujesz do poz.25
2) w wersji Naszego programu kwotę przychodu (z poz.20) wpisujesz do poz.25 - program sam rozlicza resztę.
> Mam podobną sytuację , nie chcę wpłacać teraz podatku bo całość przeznaczę
> na własne cele mieszkaniowe w ciągu 3 lat czy mogę w w poz. 20 i 21 wpisać
> kwotę sprzedaży i równą kwotę kosztów
Rozumiem , że poprzez wpisanie równych kwot przychód=koszty chcesz uniknąć podatku ? bo wtedy wychodzi 0,00 ?
Musisz zrobić tak jak pisze Optima :
Sprzedaż poz.20 i zakup poz.21 musisz wpisać w kwotach faktycznie poniesionych, natomiast w pozycji 25 wpisujesz :
1) w wersji papierowej kwotę dochodu (z poz.23) przepisujesz do poz.25
2) w wersji Naszego programu kwotę przychodu (z poz.20) wpisujesz do poz.25 - program sam rozlicza resztę.
Dziękuję bardzo, właśnie tak zrobiłam