Dzień dobry, ojciec z orzeczeniem o niepełnosprawności jedzie na turnus rehabilitacyjny z pełnoletnią córką która również jest niepełnosprawna. Jej dochód (córki) to tylko renta socjalna.
Pytanie - czy ojciec jako osoba niepełnosprawna (FV turnus reh.) może być opiekunem swojej córki na tym turnusie ( córka ma także FV na turnus reh.) i w zeznaniu podatkowym w uldze ujmując swoją FV umie też FV córki za ten turnus?
Czy w przepisach o uldze reh. jest że opiekunem nie może być osoba z orzeczeniem.
Ulga rahabilitacyjna - opiekun z niepełnosprawnością
Re: Ulga rahabilitacyjna - opiekun z niepełnosprawnością
warunek:
6a) odpłatność za pobyt opiekuna osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I GRUPY INWALIDZTWA lub dzieci niepełnosprawnych do lat 16, przebywającego z osobą niepełnosprawną na turnusie rehabilitacyjnym, w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego lub zakładzie rehabilitacji leczniczej;
Jeżeli ojciec potrafi być opiekunem /ma niższą grupę niepełnosprawności/,
wg mnie może korzystać z takiego odliczenia.
6a) odpłatność za pobyt opiekuna osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I GRUPY INWALIDZTWA lub dzieci niepełnosprawnych do lat 16, przebywającego z osobą niepełnosprawną na turnusie rehabilitacyjnym, w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego lub zakładzie rehabilitacji leczniczej;
Jeżeli ojciec potrafi być opiekunem /ma niższą grupę niepełnosprawności/,
wg mnie może korzystać z takiego odliczenia.
Re: Ulga rahabilitacyjna - opiekun z niepełnosprawnością
Masz niesamowitą wiedzę z zakresu prawa podatkowego. Śledzę Twoje odpowiedzi które są dla mnie wskazówkami i wytycznymi w sprawach problematycznych związanymi z tematyką tego forum. Chylę czoła, dziękuję za odpowiedź.