Problem z wysyłką PIT37 emerytów 414

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
kingpc

Problem z wysyłką PIT37 emerytów 414

Post autor: kingpc »

Podczas wysyłki PIT37 mam błąd 414. Kwotę wpisuję ze starego rozliczenia z programu. Co może być powodem?

snykwa

Re: Problem z wysyłką PIT37 emerytów 414

Post autor: snykwa »

414 – Weryfikacja negatywna - błąd danych identyfikacyjnych.

Jest to znak negatywnej weryfikacji. Oznacza błąd w zapisaniu danych osobowych.

A) Błąd w danych identyfikacyjnych przenoszonych do sekcji danych autoryzujących w zeznaniu:

nieprawidłowy numer PESEL lub NIP podatnika – możliwe, że wpisany został NIP pracodawcy lub identyfikator podatkowy współmałżonka,
błąd w nazwisku podatnika np. Kowalska Nowak zamiast Kowalska-Nowak,
błąd w imieniu podatnika np. Jaeck zamiast Jacek lub wpisanie również drugiego imienia np. Jan Adam,
zamiast nazwiska zostało wpisane imię,
błędnie wpisano datę urodzenia podatnika np.: zamienione miesiące z dniami, niewłaściwy format daty (prawidłowy format daty w formularzu PDF : DD-MM-RRRR, w danych XML: RRRR-MM-DD).
B) W danych autoryzujących wpisana jest błędna kwota przychodu z zeznania lub rocznego obliczenia podatku za rok podatkowy o dwa lata wcześniejszy niż rok, w którym jest składany dokument elektroniczny. Najczęstsze błędy to:

podawanie kwoty przychodu z bieżącego rozliczenia tj. za 2023 rok,
wpisywanie kwoty z zaokrągleniem do dziesiątek groszy lub pełnych złotych np.: 99.00 lub 99.10 zamiast 99.14 (kwota zaokrąglona),
podawanie łącznej kwoty przychodów małżonków (w przypadku wspólnych rozliczeń) powinna być tylko i wyłącznie kwota przychodu podatnika
wpisywanie kwoty 0 (zero), gdy za 2022 rok podatnik nie składał zeznania na analogicznym formularzu, (np. podatnik składa za 2023 rok zeznanie PIT-36, a za 2022 rok nie dokonywał rozliczenia na takim formularzu - złożył natomiast PIT-37. W danych autoryzujących powinien podać kwotę przychodu wynikającą ze złożonego do urzędu PIT-37.

kingpc

Wszystko sprawdzone i dalej źle. Dane są importowane z poprzedniego roku, a dane w PIT 37 wprowadzone, dodając PIT11A i PIT40A. Podczas wysyłki mam komunikat, że PIT 11A i 40A nie zostaną wysłane. Później daje wyślij bez podpisu, a kwota jest importowana z pliku za rozliczenie z 2022 roku.

kingpc

Wypowie się twórca programu co robię źle? Od zawsze wysyłam rozliczenia tym programem i nigdy nie było problemu

markus

Post autor: markus »

Spróbuj kwot weryfikacyjnych nie importować tylko wpisać z ręki, np. w jednym zeznaniu i zobaczysz jaki będzie efekt.

kingpc

Sprawa wyjaśniona plik różnił się kwotą 10 groszy. W pdf miałem inną kwotę i zadziałało. Przepraszam za zamieszanie

ODPOWIEDZ