Limit dochodu w uldze rehabilitacyjnej
Limit dochodu w uldze rehabilitacyjnej
Witam w kolejnym roku podatkowym:)
Pomóżcie, bo zgłupiałam. Limit dochodu osoby niepełnosprawnej uprawniająca opiekuna do odliczenia ulgi rehabilitacyjnej to dwunastokrotność renty socjalnej w 2023r., tj. 19 061,28 zł. W tym roku pity z renty socjalnej mają kwotę dochodu 22799,72 zł. Co zawiera ta suma w PIT w takim razie? 13-tkę? Czy jakieś dodatkowe świadczenia? Tak to chyba wyjaśniałam w poprzednich latach, ale wolałabym się upewnić, że pomimo tej kwoty limit dochodu jest zachowany, ponieważ 13-tka nie wlicza się do tego limitu.
Pozdrawiam
Pomóżcie, bo zgłupiałam. Limit dochodu osoby niepełnosprawnej uprawniająca opiekuna do odliczenia ulgi rehabilitacyjnej to dwunastokrotność renty socjalnej w 2023r., tj. 19 061,28 zł. W tym roku pity z renty socjalnej mają kwotę dochodu 22799,72 zł. Co zawiera ta suma w PIT w takim razie? 13-tkę? Czy jakieś dodatkowe świadczenia? Tak to chyba wyjaśniałam w poprzednich latach, ale wolałabym się upewnić, że pomimo tej kwoty limit dochodu jest zachowany, ponieważ 13-tka nie wlicza się do tego limitu.
Pozdrawiam
Re: Limit dochodu w uldze rehabilitacyjnej
Do limitu nie wlicza się 13,14 tka.
Limit to - 12*1588,44=19061,28.
Możesz to sobie sprawdzić dokładnie na PUE ZUS.
Są tam wszystkie kwoty - brutto, podatek, netto, zdrowotne.
Piszesz...
....Limit dochodu osoby niepełnosprawnej uprawniająca opiekuna...
-prawo do ulgi będzie miał podatnik, na którego utrzymaniu pozostają następujące osoby niepełnosprawne:
- osoba będąca w stosunku do podatnika lub jego małżonka osobą zaliczoną do I grupy podatkowej w rozumieniu przepisów ustawy z 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn
- lub dziecko obce przyjęte na wychowanie przez podatnika lub jego małżonka
Do grupy I-szej zaliczamy
– małżonka, zstępnych (dzieci, wnuki, prawnuki itd.), wstępnych (rodzice, dziadkowie, pradziadkowie, itd.), pasierba, zięcia, synową, rodzeństwo, ojczyma, macochę i teściów;
Limit to - 12*1588,44=19061,28.
Możesz to sobie sprawdzić dokładnie na PUE ZUS.
Są tam wszystkie kwoty - brutto, podatek, netto, zdrowotne.
Piszesz...
....Limit dochodu osoby niepełnosprawnej uprawniająca opiekuna...
-prawo do ulgi będzie miał podatnik, na którego utrzymaniu pozostają następujące osoby niepełnosprawne:
- osoba będąca w stosunku do podatnika lub jego małżonka osobą zaliczoną do I grupy podatkowej w rozumieniu przepisów ustawy z 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn
- lub dziecko obce przyjęte na wychowanie przez podatnika lub jego małżonka
Do grupy I-szej zaliczamy
– małżonka, zstępnych (dzieci, wnuki, prawnuki itd.), wstępnych (rodzice, dziadkowie, pradziadkowie, itd.), pasierba, zięcia, synową, rodzeństwo, ojczyma, macochę i teściów;
Nie mam podglądu do PUE. Mam tylko PIT z oznaczeniem SOC na kwotę 22799,72 zł. Czy u rodziców dorosłego dziecka z takim PIT mogę odliczyć ulgę na auto? Czy 12x renta+13+14 to właśnie ta kwota na PIT?
Możesz odliczyć ulgę.
Nawet u obojga rodziców jeśli mają wspólność majątkową ustawową
i oboje mają dochody.
Nawet u obojga rodziców jeśli mają wspólność majątkową ustawową
i oboje mają dochody.
Dzięki serdeczne wla.gle. Twoja pomoc jest nieoceniona :)
Kwota , która przewija się na PIT-11 osób niepełnosprawnych to 22799,72. Czy udało wam się policzyć tę nadwyżkę ponad limit 19061,28 ? Próbuję dodać 13-kę i 14-tkę , ale cięgle jakby 500 zł brakuje ?
Witam @Czech...
Moje wyliczenia są bliższe prawdy.....
styczeń, luty -2676,88
marzec-grudzień -15884,40
13 - 1588,44
14 - 2650,00
suma za cały rok = 22799,72 - czyli tak jak podaje ZUS.
LImit 19061,28 to oczywiście tylko wskaźnik......
Moje wyliczenia są bliższe prawdy.....
styczeń, luty -2676,88
marzec-grudzień -15884,40
13 - 1588,44
14 - 2650,00
suma za cały rok = 22799,72 - czyli tak jak podaje ZUS.
LImit 19061,28 to oczywiście tylko wskaźnik......
Dzięki -wszystko pasuje.
Witam Podepnę się pod temat. Czy osiąganie dochodu z tytułu umowy zlecenia tutaj kwota 24 000 przez osobę niepełnosprawną nie pobierającą świadczenia socjalnego tylko to zlecenie, czy ten dochód wyklucza skorzystanie przez rodziców z ulgi rehabilitacyjnej na samochód i odliczeniu leków na tę osobę?
Jeżeli to jest umowa zlecenie od której KUP jest 20%, to...
24000*20%=4800
24000-4800= 19200,00 i niestety jest przekroczony limit.
Rodzice nie odliczą ulgi rehabilitacyjnej na dziecko.
24000*20%=4800
24000-4800= 19200,00 i niestety jest przekroczony limit.
Rodzice nie odliczą ulgi rehabilitacyjnej na dziecko.