Korekta PIT-36
Korekta PIT-36
Hej, pismo otrzymane z US że nie ujęto dochodu z Niemiec i wskazali jaką kwotę trzeba ująć bo są w posiadaniu tego jednego dochodu . Ale kobieta miała jeszcze inne dochody z Niemiec . Czy póki co zrobić tylko korektę na ten dochód który posiada US?
Re: Korekta PIT-36
...Ale kobieta miała jeszcze inne dochody z Niemiec ....
W korekcie ujmij wszystkie dochody z DE,
nie w każdym przypadku jest wystawiany Lohnsteuerbescheinigung.
Jeżeli praca była np. jako MINIJOB nie musi być tego rozliczenia z DE.
fragment ze strony :
https://intertax24.com/lohnsteuerbesche ... tu-znajde/
W przypadku zatrudnienia w Niemczech na podstawie tzw. Minijob pracodawca zazwyczaj nie wystawi Lohnsteuerbescheinigung. Przy tej formie zatrudnienia pomija się składki na ubezpieczenie społeczne, a także podatek od wynagrodzenia. Nie będzie także wymagane rozliczenie podatku. Dlatego właśnie pracodawca więc nie ma obowiązku, by wydawać Lohnsteuerbescheinigung.
W korekcie ujmij wszystkie dochody z DE,
nie w każdym przypadku jest wystawiany Lohnsteuerbescheinigung.
Jeżeli praca była np. jako MINIJOB nie musi być tego rozliczenia z DE.
fragment ze strony :
https://intertax24.com/lohnsteuerbesche ... tu-znajde/
W przypadku zatrudnienia w Niemczech na podstawie tzw. Minijob pracodawca zazwyczaj nie wystawi Lohnsteuerbescheinigung. Przy tej formie zatrudnienia pomija się składki na ubezpieczenie społeczne, a także podatek od wynagrodzenia. Nie będzie także wymagane rozliczenie podatku. Dlatego właśnie pracodawca więc nie ma obowiązku, by wydawać Lohnsteuerbescheinigung.
Dziękuje , w tym sęk że kobieta ma z tęgo okresu inne wystawione Lohnsteuerbescheinigung, tylko odniosłam się do tego że nasza skarbówka ma tylko jeden z którego podała kwotę do korekty. Zrobiłam zatem korektę na ten jeden dochód jak wskazał US. Najwyżej będzie kolejna korekta ech
.... ma z tęgo okresu inne wystawione Lohnsteuerbescheinigung....
- to należało uwzględnić wszystkie.
Masz dwa wyjścia - zrobić od razu korektę, albo czekać na wezwanie.
Ale jeśli była dopłata i wzrośnie to mogą być odsetki.
- to należało uwzględnić wszystkie.
Masz dwa wyjścia - zrobić od razu korektę, albo czekać na wezwanie.
Ale jeśli była dopłata i wzrośnie to mogą być odsetki.
Zatem ujmę wszystkie , a wysłałam już korektę to mogę jeszcze jedną zrobić ?
Ten drugi Lohnsteuerbescheinigung jest na 1113.60 euro to i tak trzeba uwzględnić prawda ?