Hej,
mam zagwostkę...
Pani mieszka i pracuje w Danii od ponad 15 lat obecnie od roku 2023 ma przyznaną duńską emeryturę ( która została pomniejszona o otrzymywana emeryturę polską), w Polsce od 2010 roku pobiera emeryturę i z tego tytułu otrzymuje co roku PIT-40A.
Nigdy nie rozliczała W PL dochodów uzyskanych w Danii i odwrotnie.
Żaden z "urzędów skarbowych" nie zażądał korekt.
Obecnie Pani chciałaby "wyprostować" wszystko.
Jest sens ruszać?
Jeśli tak to od którego roku? 2018 czy 2017 jeszcze też?
Jakieś pomysły, opinie?
Dania brak rozliczeń
Re: Dania brak rozliczeń
Odnośnie US w PL.
Jeśli nie było innych dochodów tylko emerytura z PL, to :
-wcześniej rozliczał podatnika ZUS
-obecnie rozlicza KAS
więc wg mnie wszystko jest OK.
Jeśli nie było innych dochodów tylko emerytura z PL, to :
-wcześniej rozliczał podatnika ZUS
-obecnie rozlicza KAS
więc wg mnie wszystko jest OK.
> więc wg mnie wszystko jest OK.
Czyli myślisz, że Pani ma rezydencję podatkową duńską ( o której rzekomo nic nie wie?)
dlatego oba urzędy uznały, że wszystko jest ok?
Czy teraz, od 2023, od kiedy nie pracuje w Danii, ale otrzymuje emeryturę duńską i polską, dalej nie łączyć dochodów?
Czyli myślisz, że Pani ma rezydencję podatkową duńską ( o której rzekomo nic nie wie?)
dlatego oba urzędy uznały, że wszystko jest ok?
Czy teraz, od 2023, od kiedy nie pracuje w Danii, ale otrzymuje emeryturę duńską i polską, dalej nie łączyć dochodów?
Pytanie gdzie ta panie teraz mieszka ...
- jest rezydentem podatkowym PL czy Danii.
Jeżeli nadal jest rezydentem Danii, to w PL rozlicza tylko dochody uzyskane w PL,
a to znaczy, że rozliczy ją US.
Jeżeli jednak mieszka w PL i jest rezydentem Danii to trzeba rozliczyć w PL wszystkie dochody.
edit:
Jeżeli jednak mieszka w PL i jest rezydentem Polski, to trzeba rozliczyć w PL wszystkie dochody.
Pytanie gdzie ta panie teraz mieszka ...
- jest rezydentem podatkowym PL czy Danii.
Jeżeli nadal jest rezydentem Danii, to w PL rozlicza tylko dochody uzyskane w PL,
a to znaczy, że rozliczy ją US.
Jeżeli jednak mieszka w PL i jest rezydentem Danii to trzeba rozliczyć w PL wszystkie dochody.
edit:
Jeżeli jednak mieszka w PL i jest rezydentem Polski, to trzeba rozliczyć w PL wszystkie dochody.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2023, o 09:50 przez wla.gle, łącznie zmieniany 1 raz.
Wla.Gle
dziękuję bardzo.
Nadal mieszka w Danii i jest rezydentem duńskim.
Zostawiamy niech KAS się martwi.
dziękuję bardzo.
Nadal mieszka w Danii i jest rezydentem duńskim.
Zostawiamy niech KAS się martwi.