korekta
korekta
Witam mam pytanko za zeszły rok rozliczył mnie zakład pracy i pit powędrował juz do US z tym ze zupełnie zapomniałam ze jeszcze w zeszłym roku otrzymałam wynagrodzenie z pracy za rok 2008 na umowę zlecenie w innej firmie no informacje o przychodach za 2009 w związku z czym powinnam sie rozliczyć z obydwóch stosunków za 2009 Co teraz wystarczy korekta zeznania za rok 2009 jeszcze w tym okresie rozliczeniowym ???
Re: korekta
agnieszka2626 napisał(a) :
> Witam mam pytanko za zeszły rok rozliczył mnie zakład pracy i pit
> powędrował juz do US z tym ze zupełnie zapomniałam ze jeszcze w zeszłym
> roku otrzymałam wynagrodzenie z pracy za rok 2008 na umowę zlecenie w innej
> firmie no informacje o przychodach za 2009 w związku z czym powinnam sie
> rozliczyć z obydwóch stosunków za 2009 Co teraz wystarczy korekta zeznania
> za rok 2009 jeszcze w tym okresie rozliczeniowym ???
Rozumiem, że złożyłaś do zakładu pracy wniosek o dokonanie rozliczenia dochodu za 2009 rok i zakład pracy rozliczył Cię na PIT-40, tak? Teraz zaś okazało się, że w ciągu roku miałaś dodatkowy dochód z umowy zlecenie. Dobrze to rozumiem?
Temat PITu-40 i rozliczenia przez zakład pracy był już tu poruszany. Zajrzyj tutaj:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... T+40#p3264
> Witam mam pytanko za zeszły rok rozliczył mnie zakład pracy i pit
> powędrował juz do US z tym ze zupełnie zapomniałam ze jeszcze w zeszłym
> roku otrzymałam wynagrodzenie z pracy za rok 2008 na umowę zlecenie w innej
> firmie no informacje o przychodach za 2009 w związku z czym powinnam sie
> rozliczyć z obydwóch stosunków za 2009 Co teraz wystarczy korekta zeznania
> za rok 2009 jeszcze w tym okresie rozliczeniowym ???
Rozumiem, że złożyłaś do zakładu pracy wniosek o dokonanie rozliczenia dochodu za 2009 rok i zakład pracy rozliczył Cię na PIT-40, tak? Teraz zaś okazało się, że w ciągu roku miałaś dodatkowy dochód z umowy zlecenie. Dobrze to rozumiem?
Temat PITu-40 i rozliczenia przez zakład pracy był już tu poruszany. Zajrzyj tutaj:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... T+40#p3264
tak dokładnie tak bo pracowałam w grudniu 2008 wynagrodzenie było jednak wypłacone juz w styczniu 2009za dwa ostatnie tygodnie grudnia wiec informacje dostałam za styczeń 2009
więc musisz złożyć PIT 37 (i tu różnie USy chcą: albo jako korektę PITu 40, albo jako zeznanie) - ująć oba dochody.
Załączyć wyjaśnienie.
Załączyć wyjaśnienie.
Witam!Mam problem.Otóż muszę zrobić korektę aby był mniejszy dochód.Bo staram się o wychowawczy i podatek mam duży bo dostaliśmy zwrot za dziecko 1300 zł.I chciałam właśnie zrobić korektę żeby do US zwrócić 200 zł aby dochód był mniejszy.I jak to mam zrobić po prostu wpisać w pit37 zmniejszona kwotę o 200 zł i do tego wyjaśnienie?Pozdrawiam!
martika napisał(a) :
> Witam!Mam problem.Otóż muszę zrobić korektę aby był mniejszy dochód.Bo
> staram się o wychowawczy i podatek mam duży bo dostaliśmy zwrot za dziecko
> 1300 zł.I chciałam właśnie zrobić korektę żeby do US zwrócić 200 zł aby
> dochód był mniejszy.I jak to mam zrobić po prostu wpisać w pit37
> zmniejszona kwotę o 200 zł i do tego wyjaśnienie?Pozdrawiam!
Po mojemu, to zmniejszenie dochodu pachnie jego zatajaniem i sprawą karną skarbową...
Skoro masz zbyt duży zwrot podatku, to odpisz mniejszą ulgę na dziecko. Nie ma obowiązku odpisywania całej ulgi. Możesz w ogóle z niej (ulgi) zrezygnować i zmusić Cię nie można do jej wykorzystania.
Co do korekty. Masz na jej złożenie pięć lat, ale musisz załączyć wyjaśnienie przyczyn korekty. No i skoro otrzymałaś (według korekty) zbyt duży zwrot, to trzeba będzie oddać pieniądze z odsetkami zapewne...
> Witam!Mam problem.Otóż muszę zrobić korektę aby był mniejszy dochód.Bo
> staram się o wychowawczy i podatek mam duży bo dostaliśmy zwrot za dziecko
> 1300 zł.I chciałam właśnie zrobić korektę żeby do US zwrócić 200 zł aby
> dochód był mniejszy.I jak to mam zrobić po prostu wpisać w pit37
> zmniejszona kwotę o 200 zł i do tego wyjaśnienie?Pozdrawiam!
Po mojemu, to zmniejszenie dochodu pachnie jego zatajaniem i sprawą karną skarbową...
Skoro masz zbyt duży zwrot podatku, to odpisz mniejszą ulgę na dziecko. Nie ma obowiązku odpisywania całej ulgi. Możesz w ogóle z niej (ulgi) zrezygnować i zmusić Cię nie można do jej wykorzystania.
Co do korekty. Masz na jej złożenie pięć lat, ale musisz załączyć wyjaśnienie przyczyn korekty. No i skoro otrzymałaś (według korekty) zbyt duży zwrot, to trzeba będzie oddać pieniądze z odsetkami zapewne...