Rozliczenie - Zus

krystyna60

Rozliczenie - Zus

Post autor: krystyna60 »

Dzień dobry Mam pytanie Jestem na emeryturze i rozlicza mnie Zus który wyliczył mi ze mam do zapłaty 41 złoty wiec od emerytury ostatniego miesiąca pobrano mi automatycznie te pieniążki. Jednak mam tez do odliczenia internet i sama sobie go odliczyłam tylko teraz po zsumowania 41 zloty na minus i 120 na plus wychodzi mi 81 zloty zwrotu a przecież Zus juz wcześniej pobrał te pieniądze nie czekając na dodatkowe odliczenia a teraz ja oddam je jeszcze raz Czy ktoś mógłby mi pomóc z góry dziękuje

Arkady_1

Re: Rozliczenie - Zus

Post autor: Arkady_1 »

Czy pobrałaś zaliczkę z poz.45 PITu-40A? Uwzględnia ona to, że ZUS pobrał od Ciebie niedopłatę podatku.

krystyna60

No właśnie nie czyli z tej pozycji 45 pitu 40a muszę przepisać do pitu 37w pozycje 46 jesli dobrze rozumiem ?? a co gdy w pozycji 45 picie 40a nie ma nic czy to znaczy ze zus nie pobrał pieniędzy??/

Arkady_1

Post autor: Arkady_1 »

krystyna60 napisał(a) :
> No właśnie nie czyli z tej pozycji 45 pitu 40a muszę przepisać do pitu 37w
> pozycje 46 jesli dobrze rozumiem ?? a co gdy w pozycji 45 picie 40a nie ma
> nic czy to znaczy ze zus nie pobrał pieniędzy??/

Tak. Przepisujesz to w poz. 46 zeznania rocznego na druku PIT-37.

Jeśli jest to PIT-40A, to musi coś tam być (choćby zero), ale to znaczyłoby że zaliczka na podatek się nie należała, a z tego co piszesz miałaś niedopłatę.

Jeśli jest to PIT-11A, to pozycje 41÷45 mogą być niewypełnione, ale wówczas organ rentowy nie dokonałby rozliczenia i nie zabrał Ci niedopłaty. Wtedy (PIT-11A) faktycznie zaliczkę bierze się z poz. 34 i 36.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2010, o 09:59 przez Arkady_1, łącznie zmieniany 2 razy.

krystyna60

Dziękuje bardzo :)

Zablokowany