Błąd podczas uruchamiania programu instalacyjnego

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
adam67

Błąd podczas uruchamiania programu instalacyjnego

Post autor: adam67 »

Podczas uruchamiania programu instalacyjnego (3.2022.3.1) na Windows 11 64-bit (22621.1555) pojawia się komunikat o błędzie: "Exception EConvertError in module pity2022asystent.exe at 0002B19E. '100.43' is not a valid floating point value."
Po wygaszeniu komunikatu program kontynuuje działanie bez UI.
Uprzejmie proszę o pomoc.
Załączniki
Screenshot
Screenshot

M.K.

Re: Błąd podczas uruchamiania programu instalacyjnego

Post autor: M.K. »

Asystent nie ma instalatora. Od razu uruchamia się program i ew. zada pytanie gdzie umieścić ikonkę programu.

To wygląda na próbę uruchomienia jakiegoś rozliczenia, czyli uruchomienia programu z nazwą pliku danych w parametrze.
W jaki sposób program jest uruchamiany?

adam67

Post autor: adam67 »

Dziękuję za odpowiedź. Po ściągnięciu po prostu na niego klikam. Podobny problem występuje u mnie z programem PITy IPS w najnowszej wersji. Co ciekawe, bez problemu mogę uruchomić program w wersji z marca.

M.K.

Komunikat mówi, że program nie może przetłumaczyć tego tekstu na liczbę zmiennoprzecinkową, choć widoczny tekst jest poprawny.
Przychodzi mi na myśl aby sprawdzić w ustawieniach regionalnych Windows jaki jest ustawiony znak dziesiętny - ?

Zupełnie nie wiem co to jest jest za liczba. Może liczba pochodzi z np. pozycji elementu graficznego w programie. Ponieważ w systemie może zamiast kropki albo przecinka jest co innego to nie można jej przetłumaczyć.

M.K.

Zmieniłem w swoim systemie znak dziesiętny po kolei na kilka innych. Za każdym razem program uruchamia się.

Zablokowany