Proszę o sprawdzenie Holandia
Proszę o sprawdzenie Holandia
Osoba do 26 roku życia . Przychód 17377 euro , podatek 2336 euro. Kurs średnioroczny 4,6869 ( w Polsce nie pracował )
1/ PIT 36 poz. 79 - 81444,26 ( 17377x4,6869 )
2/PIT/ZG poz. 10 - 2782,19 ( 2336 x 9,42/37,07 x 4,6869 )
wychodzi na zero.
I to wszystko ?
1/ PIT 36 poz. 79 - 81444,26 ( 17377x4,6869 )
2/PIT/ZG poz. 10 - 2782,19 ( 2336 x 9,42/37,07 x 4,6869 )
wychodzi na zero.
I to wszystko ?
Re: Proszę o sprawdzenie Holandia
Bilans musi wyjść na zero - wpisz jeszcze w PIT/ZG poz.9 przychód
Robię tego Pit i jak wstawię do PIT/ZG poz. 9 to mam błąd - wskakuje mi do poz. 89 , może wystarczy zaznaczyć na PIT-36 poz. 71 i wpisać kwotę do poz. 79 a w PIT/ZG tylko poz. 10 podatek ?
Są dwie opcje....
1. wykazujesz w ZG w poz.9, 10
- przed wypełnieniem ZG w PIT-36 zablokuj obliczanie pola 89,
jeśli są dochody w PL to wcześniej je wpisz i dopiero zablokuj.
Zablokowanie obliczania pola - zaznacz pole i wybierz zakładkę " Dokument" /na górnej belce/
i opcję - Blokada obliczania pola.
Następnie wpisz jako zwolnione do poz. 79 /jeśli stosunek pracy/.
Jeśli zaznaczysz w podpolu do poz. 9 ulga dla młodych, to program sam przeniesie
kwotę zwolnienia do poz. 79
Wyświetli się błąd na czerwono - można go zignorować przy wysyłce...
2. W ZG wpisz 0,00 w poz.9, 10 - i wypełnij jak wyżej.
Może ktoś jeszcze inne sugestie ....
1. wykazujesz w ZG w poz.9, 10
- przed wypełnieniem ZG w PIT-36 zablokuj obliczanie pola 89,
jeśli są dochody w PL to wcześniej je wpisz i dopiero zablokuj.
Zablokowanie obliczania pola - zaznacz pole i wybierz zakładkę " Dokument" /na górnej belce/
i opcję - Blokada obliczania pola.
Następnie wpisz jako zwolnione do poz. 79 /jeśli stosunek pracy/.
Jeśli zaznaczysz w podpolu do poz. 9 ulga dla młodych, to program sam przeniesie
kwotę zwolnienia do poz. 79
Wyświetli się błąd na czerwono - można go zignorować przy wysyłce...
2. W ZG wpisz 0,00 w poz.9, 10 - i wypełnij jak wyżej.
Może ktoś jeszcze inne sugestie ....
Dziękuję , robię na 2 sposoby:
1/ PIT/ZG poz.9 dochód i poz. 10 podatek i PIT/36 zaznaczam poz.71 i dochód poz. 79 , wyświetla się na czerwono : poz.89 różni się od obliczonej kwoty ... , to mogę zignorować
2/ PIT/ZG tylko poz. 10 podatek,bez wykazywania dochodu w poz. 9 i PIT/36 poz. 71 i poz. 79
obojętnie którą opcję wybiorę będzie dobrze ??
1/ PIT/ZG poz.9 dochód i poz. 10 podatek i PIT/36 zaznaczam poz.71 i dochód poz. 79 , wyświetla się na czerwono : poz.89 różni się od obliczonej kwoty ... , to mogę zignorować
2/ PIT/ZG tylko poz. 10 podatek,bez wykazywania dochodu w poz. 9 i PIT/36 poz. 71 i poz. 79
obojętnie którą opcję wybiorę będzie dobrze ??
1. jeśli w poz. 89 nie doliczono dochodu z poz. 9 ZG.
2. Nie radzę będzie korekta o treści - nie wykazano w poz.9 dochodu, a wykazano podatek.
Jest trzecia opcja ..
ZG nazwa kraju Niederlandy /Holandia/.
9 = 0,00
10 = 0,00
PIT-36
poz.71 i dochód poz. 79
2. Nie radzę będzie korekta o treści - nie wykazano w poz.9 dochodu, a wykazano podatek.
Jest trzecia opcja ..
ZG nazwa kraju Niederlandy /Holandia/.
9 = 0,00
10 = 0,00
PIT-36
poz.71 i dochód poz. 79
A już myślałam, że to będzie proste :)
1/ PIT/ZG poz.9 dochód i poz. 10 podatek i PIT/36 zaznaczam poz.71 i dochód poz. 79 , wyświetla się na czerwono : poz.89 różni się od obliczonej kwoty ... , to mogę zignorować , ponieważ nie doliczono dochodu z poz. 9 PIT/ZG
2/ PIT/ZG poz.9,10 zera i PIT/36 zaznaczam 71 i kwota dochodu poz. 79
i tylko tak ? próbuję na 2 programach IPS i zielonym e-pity i w tym "zielonym" w PIT/Zg nie pokazuje poz. 9 ,jest tylko poz.10 ,PIT-36 tak samo jak w IPS
1/ PIT/ZG poz.9 dochód i poz. 10 podatek i PIT/36 zaznaczam poz.71 i dochód poz. 79 , wyświetla się na czerwono : poz.89 różni się od obliczonej kwoty ... , to mogę zignorować , ponieważ nie doliczono dochodu z poz. 9 PIT/ZG
2/ PIT/ZG poz.9,10 zera i PIT/36 zaznaczam 71 i kwota dochodu poz. 79
i tylko tak ? próbuję na 2 programach IPS i zielonym e-pity i w tym "zielonym" w PIT/Zg nie pokazuje poz. 9 ,jest tylko poz.10 ,PIT-36 tak samo jak w IPS
Totalnie poległam na tym PIt-36 dla osoby do 26 roku życia , mój Urząd chce ,żeby w PIT/ZG były kwoty w poz.9 i 10 i w PIT -36 zaznaczyć pkt.71 kwota do poz. 79
czy podatek do PIT/ZG powinnam liczyć : kwota x9,42/37,07 wyodrębniać ? czy też powinnam się zapytać w US jak ma być : z wyodrębnieniem czy bez ?
Przepraszam , może ktoś jeszcze spojrzy i pomoże ?
czy podatek do PIT/ZG powinnam liczyć : kwota x9,42/37,07 wyodrębniać ? czy też powinnam się zapytać w US jak ma być : z wyodrębnieniem czy bez ?
Przepraszam , może ktoś jeszcze spojrzy i pomoże ?
Ja to robię tak jak wla.gle tylko w innej kolejności.
1. Wprowadzam dochód do PIT-ZG - poz.9a 1 ulga dla młodych -podtabelka
2. Wprowadzam podatek do PIT-ZG - poz.10.1 ulga dla młodych-podtabelka
to się z automatu przenosi do 79
3.Blokuję pole 89
4.Ponownie idę do PIT-ZG i wpisuje jeszcze raz dochód w poz.9a , podatek w poz.10 (w te główne pola)
Świeci się na czerwono, ale nie próbowałem tego wysyłać - drukuję na papier : podpis i dostarczam do US jak za dawnych lat -można pocztą albo do okienka US.
Na marginesie :
PIT/ZG a przychody zwolnione od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy
Z wyjaśnień uzyskanych od Krajowej Informacji Skarbowej w marcu 2021 roku (aktualne pozostają te wyjaśnienia w zakresie rozliczeń za 2022 rok) wynika, że:
1) w odniesieniu do dochodów uzyskanych w kraju, z którego dochody opodatkowane są przy wykorzystaniu metody proporcjonalnego odliczenia, w załączniku PIT/ZG w kol. d należy wykazać jedynie nadwyżkę dochodów ponad kwotę objętą zwolnieniem od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy (ponad kwotę zwolnioną w ramach ulgi dla młodych) oraz zapłacony podatek dotyczący tej nadwyżki (w kol. e załącznika PIT/ZG) i przenieść odpowiednio na zeznanie PIT-36;
kwotę zwolnioną należy wykazać na zeznaniu PIT-36 w części "Przychody zwolnione od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148, 152, 153 i 154 ustawy" (tj. bez wykazania jej na PIT/ZG),
no ale jak URZĄD CHCE żeby wykazać to co im Pan zrobisz -nie ma płaszcza i już...
1. Wprowadzam dochód do PIT-ZG - poz.9a 1 ulga dla młodych -podtabelka
2. Wprowadzam podatek do PIT-ZG - poz.10.1 ulga dla młodych-podtabelka
to się z automatu przenosi do 79
3.Blokuję pole 89
4.Ponownie idę do PIT-ZG i wpisuje jeszcze raz dochód w poz.9a , podatek w poz.10 (w te główne pola)
Świeci się na czerwono, ale nie próbowałem tego wysyłać - drukuję na papier : podpis i dostarczam do US jak za dawnych lat -można pocztą albo do okienka US.
Na marginesie :
PIT/ZG a przychody zwolnione od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy
Z wyjaśnień uzyskanych od Krajowej Informacji Skarbowej w marcu 2021 roku (aktualne pozostają te wyjaśnienia w zakresie rozliczeń za 2022 rok) wynika, że:
1) w odniesieniu do dochodów uzyskanych w kraju, z którego dochody opodatkowane są przy wykorzystaniu metody proporcjonalnego odliczenia, w załączniku PIT/ZG w kol. d należy wykazać jedynie nadwyżkę dochodów ponad kwotę objętą zwolnieniem od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy (ponad kwotę zwolnioną w ramach ulgi dla młodych) oraz zapłacony podatek dotyczący tej nadwyżki (w kol. e załącznika PIT/ZG) i przenieść odpowiednio na zeznanie PIT-36;
kwotę zwolnioną należy wykazać na zeznaniu PIT-36 w części "Przychody zwolnione od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148, 152, 153 i 154 ustawy" (tj. bez wykazania jej na PIT/ZG),
no ale jak URZĄD CHCE żeby wykazać to co im Pan zrobisz -nie ma płaszcza i już...
Bardzo, bardzo dziękuję , jak możesz Czech , ten podatek w PIT/ZG poz. 10 liczyć tak jak napisałam ?