WSPÓLNE ROZLICZENIE / ŚMIERĆ MAŁŻONKA

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2022 rok
ania50ole

WSPÓLNE ROZLICZENIE / ŚMIERĆ MAŁŻONKA

Post autor: ania50ole »

Cześć wszystkim,

mam pytanie odnośnie wspólnego rozliczenia małżonków

Jeżeli w 2022 roku mąż zmarł - ale także miał zawieszoną działalność ( ryczałt) + uzyskał PIT-11 z zasiłków i renty chorobowej to czy żona może rozliczyć się wspólnie ze zmarłym mężem czy tutaj także wyklucza ich ryczał ( zawieszona cały czas do momentu śmierci)

ania50ole

Re: WSPÓLNE ROZLICZENIE / ŚMIERĆ MAŁŻONKA

Post autor: ania50ole »

Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy jeżeli nie zostały uzyskane przychody z ryczałtu - czy to daje możliwość wspólnego rozliczenia ?

Ryszard_G

Post autor: Ryszard_G »

Oto jaką odpowiedź otrzymałem w 2018 roku z KIS:
---------------------------------------------------------------------
Identyfikator zapytania: 12013508
0110.KIZ.4110.1391.2018

Odpowiadając na pytanie informujemy, że nie ma możliwości złożenia zeznania za zmarłego podatnika. Niemniej spadkobierca może wystąpić do urzędu skarbowego z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie określenia zobowiązania podatkowego bądź nadpłaty przysługującej spadkodawcy. Urząd skarbowy wydaje w powyższym zakresie decyzję.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Więc sprawę można załatwić nie tylko jako małżonek zmarłego ale można jako spadkobierca postąpić w wyżej opisany sposób.
------------------------------------------------------
W razie wątpliwości można skorzystać też z trybu stwierdzenia nadpłaty wg art. 75 ordynacji podatkowej.

Rudolfo

Post autor: Rudolfo »

Jeśli szukasz wysokiej jakości paleciaka z wagą, sprawdź https://vagar.pl/wozki-paletowy-z-waga/ . Zamówiłem u nich wagi do mojego sklepu i byłem bardzo zadowolony. Oferują szeroki wybór różnych typów wag stołowych, w tym cyfrowych i mechanicznych. To, co mnie zadowoliło, to ich wysoka jakość i dokładność pomiaru. Ponadto mają przydatne funkcje, takie jak automatyczne tarowanie, które sprawiają, że są łatwe w użyciu. Ceny są również całkiem rozsądne i zawsze mają promocje i rabaty. Polecam tę stronę do zakupu wag stołowych!

Zablokowany