Witajcie,
Bardzo proszę o przyłączenie się do dyskusji.
W Interpretacjach MF (a przeczytałem ich sporo) zadomowił się pogląd że jak ktoś pobiera rentę wdowią lub świadczenie małżeńskie, nie należny tego rozliczać w PL z uwagi na to że w USA tego typu świadczenia są tożsame ze świadczeniami/zasiłkami rodzinnymi które w PL są zwolnione od podatku (ustawa pdof art. 21 ust. 1 pkt 8 )
Powołane w tych interpretacjach są okoliczności, że w USA od tego nie odprowadza się podatku wiec w PL też te dochodu (nazwijmy je) się nie rozlicza. Najważniejsze żeby mieć dokument z Ambasady jakie jest to świadczenie emerytura/renta wdowia/świadczenie małżeńskie).
I tu pojawia się problem, bo osoby takie , w USA mają na Social Security pobierany podatek ! 30%=>25,5% i jak teraz do tego podejść.
Jeśli chodzi o świadczenia małżeńskie, to zgodzę się nie ma podatku, ale podejrzewam że dlatego że po prostu te dochodu są niskie kolo 100 $. Natomiast osoby powyżej wieku emerytalnego 60 lat mają podatek.
Mam panią, które ma pismo z Ambasady że otrzymuje tzw rentę wdowią ! sik ! Ale na Social Security jest podatek pobrany w USA, nie tak mało blisko 1200 $ i jak do tego podejść ?
Proszę o zostawienie komentarza.
USA renta wdowia & świadczenie małżeńskie , wolne od podatku czy nie wolne ?
-
marceli_tar
Re: USA renta wdowia & świadczenie małżeńskie , wolne od podatku czy nie wolne ?
Witam.
Czy ta Pani otrzymała PIT-11 z polskiego Banku o przychodach z takiej renty?
Pozdrawiam.
Czarek
Czy ta Pani otrzymała PIT-11 z polskiego Banku o przychodach z takiej renty?
Pozdrawiam.
Czarek
-
marceli_tar
Re: USA renta wdowia & świadczenie małżeńskie , wolne od podatku czy nie wolne ?
Tak, mam PIT-11 z PKO, jest tam przychód, podatek zero i składka zdrowotna.
marceli_tar pisze:
> Tak, mam PIT-11 z PKO, jest tam przychód, podatek zero i składka zdrowotna.
To będzie trzeba jednak zrobić rozliczenie roczne na PIT-36 i PIT/ZG.
A poza tym, moim zdaniem - to tylko moje zdanie - renta wdowia to jednak renta, a nie zasiłek.
Jeżeli jednak byłaby ona uznana jak zasiłek rodzinny, to Bank nie powinien wystawiać PIT-11.
Pozdrawiam.
Czarek
> Tak, mam PIT-11 z PKO, jest tam przychód, podatek zero i składka zdrowotna.
To będzie trzeba jednak zrobić rozliczenie roczne na PIT-36 i PIT/ZG.
A poza tym, moim zdaniem - to tylko moje zdanie - renta wdowia to jednak renta, a nie zasiłek.
Jeżeli jednak byłaby ona uznana jak zasiłek rodzinny, to Bank nie powinien wystawiać PIT-11.
Pozdrawiam.
Czarek