ulga prorodzinna przy niskim podatku

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2022 rok
kazio65

ulga prorodzinna przy niskim podatku

Post autor: kazio65 »

Pobrałem program - tę profesjonalną wersję bez licencji, do 3 rozliczeń - i mam problem z uzyskaniem ulgi na dwoje dzieci przy niskim podatku obliczonym osoby samotnie wychowującej dzieci.
Konkretnie chodzi mi o pozycję 140 w PIT-37. Jeśli zostawi się ją niewypełnioną (=0), to można odliczyć tylko jedno dziecko, tj. 1112,04 zł.
Dopiero wypełnienie pozycji 140 kwotą skladek na ub. społ. (poz 122 - PIT-37) pozwala uzyskać pełne odliczenie w kwocie 2224,08 zł.
W formularzu jest to pozycja 140a (przenieś kwotę z poz. 122a), a i tak sygnalizowany jest bład: "140a- nie podano składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne podatnika. Jesli składek nie było, wpis 0,00". Jak wpisze "0", to ulga wraca do wysokości tylko jednego dziecka.
Nie jest to dość jasne i klarowne.
Tylko czy to jest prawidłowe. W necie znalazłem, że w "rządowym" PITe jest bardzo głeboko schowane i trzeba mocna "przeklikać się" żeby to przeskoczyć. W/g znalezionych informacji powinno sie uwzględnić sumę skłądek społecznych i zdrowotnych z PIT-11. Takiej wartości program IPSu nie chce wcale przyjąć.
Nie wiem czy ja coś żle robię, czy to błąd programu?
Może warto to wyjaśnić?

wla.gle

Re: ulga prorodzinna przy niskim podatku

Post autor: wla.gle »

autor: kazio65
...W formularzu jest to pozycja 140a (przenieś kwotę z poz. 122a..

- nie poz.140a lecz poz. 140b.1. "przenieś kwotę z poz.122a" - zaznaczasz kwadrat
lub
wpisujesz kwotę społecznych do poz. 140.b.
Należy także wypełnić poz. 140c -część składek na ubezpieczenie zdrowotne.

Ahoj !

Zablokowany