Pity roczne z Pit-DZ
Pity roczne z Pit-DZ
2022- żona dg na skali cały rok, mąż do 30.06.22 dg na ryczałcie , potem etat, jego dg zawieszona , mają 4 dzieci, odliczałam w 2022 ulgę na 4 dzieci żonie , czy zarówno w Pit 36 żony jak i Pit-28 mogę odliczyć dwa razy Pit-DZ ?
Re: Pity roczne z Pit-DZ
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie.
Jeżeli pytasz czy oboje małżonkowie mogą odliczyć ulgę 4+ , to odpowiedź jest na TAK. Oczywiście ryczałt u męża wyklucza rozliczenie wspólne, ale każdy z małżonków(i nie tylko małżonkowie - opiekun prawny wykonujący władzę rodzicielską) może w swoich rozliczeniach (również w PIT-28) odliczyć po 85 528 zł., ale nie więcej.
Jeżeli pytasz czy oboje małżonkowie mogą odliczyć ulgę 4+ , to odpowiedź jest na TAK. Oczywiście ryczałt u męża wyklucza rozliczenie wspólne, ale każdy z małżonków(i nie tylko małżonkowie - opiekun prawny wykonujący władzę rodzicielską) może w swoich rozliczeniach (również w PIT-28) odliczyć po 85 528 zł., ale nie więcej.
"Ryczałt wyklucza rozliczenie wspólne" - tak, ale:
w tym roku można zmienić rozliczenie ryczałtu na rozliczenie wg.sklai podatkowej. Zwiększa się procent podatku i traci się ulgę na składki ZUS ale zyskuje wspólne rozliczenie i kwotę ulgi 4+
(i ew. ulgę klasy średniej).
Więc może warto?
w tym roku można zmienić rozliczenie ryczałtu na rozliczenie wg.sklai podatkowej. Zwiększa się procent podatku i traci się ulgę na składki ZUS ale zyskuje wspólne rozliczenie i kwotę ulgi 4+
(i ew. ulgę klasy średniej).
Więc może warto?
Nie trzeba składać Pit-DZ. Można złożyć Pit-O z zaznaczonymi kwadratami ulga 4plus (minimum 4 dzieci).
dziękuję wszystkim za już :-) czyli Pit-36 i Pit-28 plus 2 x Pit-0 . Odliczam ulgę na 4 dzieci u obojga małżonków Druk mnie jakoś ograniczy w wysokości ulgi ? Czy mogę odliczyć całe składki zus u żony , gdy miała przychody zarówno zwolnione jak i opodatkowane ? A kto wypełnia ten druk DZ ?
Druk mnie jakoś ograniczy w wysokości ulgi ? - ulgę można odliczyć do wys. podatku.
Dodatkowo jest odliczenie niewykorzystanej ulgi od składek społecznych i zdrowotnych
Czy mogę odliczyć całe składki zus u żony , gdy miała przychody zarówno zwolnione jak i opodatkowane ? - tak.
A kto wypełnia ten druk DZ ? - ten kto nie rozlicza ulgi prorodzinnej i nie składa PIT/O.
Jeśli składa, to w PIT/O zaznacza w polu 9 kwadrat TAK, który informuje o należnej uldze 4+.
Dodatkowo jest odliczenie niewykorzystanej ulgi od składek społecznych i zdrowotnych
Czy mogę odliczyć całe składki zus u żony , gdy miała przychody zarówno zwolnione jak i opodatkowane ? - tak.
A kto wypełnia ten druk DZ ? - ten kto nie rozlicza ulgi prorodzinnej i nie składa PIT/O.
Jeśli składa, to w PIT/O zaznacza w polu 9 kwadrat TAK, który informuje o należnej uldze 4+.
ślicznie dziękuję Władziu , pozdrawiam serdecznie i zdrowia życzę , do usłyszenia :-)
Odliczając ulgę 4+ na PIt-36 od DG należy (prawdopodobnie) skorygować koszty.
Proponuję poczekać na rozstrzygnięcię.
Problem poruszyłem w wątku "Ulga np. 4+ od przychodów z DG - problem z kosztami" viewtopic.php?t=22447
Proponuję poczekać na rozstrzygnięcię.
Problem poruszyłem w wątku "Ulga np. 4+ od przychodów z DG - problem z kosztami" viewtopic.php?t=22447
faktycznie ciekawe ... zobaczymy , dzięki za rozwinięcie tematu , pozdrawiam
M.K. pisze:
> Odliczając ulgę 4+ na PIt-36 od DG należy (prawdopodobnie) skorygować
> koszty.
> Proponuję poczekać na rozstrzygnięcię.
>
O jakim rozstrzygnięciu mówisz ?
> Odliczając ulgę 4+ na PIt-36 od DG należy (prawdopodobnie) skorygować
> koszty.
> Proponuję poczekać na rozstrzygnięcię.
>
O jakim rozstrzygnięciu mówisz ?