Drukowanie i eksport do PDF - wielkie pliki

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
piterq

Drukowanie i eksport do PDF - wielkie pliki

Post autor: piterq »

Dzień dobry.

Przy próbie wykonania eksportu zeznań do formatu PDF powstają wielkie pliki (nawet po 10 MB) podczas gdy taki sam zestaw zeznań wyeksportowany z systemu MF generuje pliki o wielkości 200-300 KB. Jeszcze gorzej jest przy próbie wydruku do drukarki PDF - wtedy pliki wyjściowe mają po 25 MB. Problem wynika z tego, że program do drukarki wysyła czystą grafikę (bitmapy?) zamiast znacznie bardziej wydajnej postaci wektorowej. Dlaczego tak się dzieje? Czy program nie może wykonywać wydruku w standardowy sposób?
P.S. Eksport do PDF większego zeznania (kilkanaście stron) trwał tak długo, że chciałem już "ubić" proces, bo zrobiło się "biało" i wyglądało jakby program się zawiesił - obstawiam, że wynika to z przetwarzania tych ogromnych bitmap.

Pozdrawiam,
Piotr

taxkiller

Re: Drukowanie i eksport do PDF - wielkie pliki

Post autor: taxkiller »

Polecam wypróbować jakąś wirtualną drukarkę PDF inną niż systemowa (bo ta też z PITów IPS wg mnie to to samo, co systemowa i tak samo duże pliki produkuje - ale nie stwierdziłem u siebie plików liczonych w MB).
Np. na takiej innej niż systemowa 17-stronicowe zeznanie (w tym UPO) zajmuje max. ok. 400kB (wydruk z wyłączonymi tłami/cieniowaniami, kolorowa czcionka wypełnienia, w trybie wektorowym a nie bitmapy - więc można kopiować tekst z takiego wydruku) .

Wydruk własny tego samego zestawu do PDF oraz z "Microsoft print to PDF" generując plik wielkości 566 kB.

piterq

Uwaga: problem dotyczy aplikacji PITy 2021 Asystent.
Rzecz w tym, że właśnie używam wirtualnej drukarki (konkretnie PDF24 Creator) i wychodzą takie ogromne pliki (po prostu są to bitmapy). Gdy to samo zeznanie zaimportuję do programu PITy IPS, wydruk do tej wirtualnej drukarki daje dobry rezultat, tzn. wielokrotnie mniejszy plik, którego zawartość to na pewno nie bitmapy (przykładowo - Asystent: 25050 KB, PITy IPS: 388 KB). Czyli problem leży po stronie aplikacji PITy 2021 Asystent.

M.K.

Post autor: M.K. »

Tak, w "asystencie" są generowane bitmapy. Spróbuję to poprawić.

M.K.

taxkiller pisze:
> ...bo ta też z PITów IPS wg mnie to to samo, co systemowa i tak samo duże pliki produkuje

Nie, wydruk wewnętrzny PIT-ów do PDF nie ma nic wspólnego z driverem PDF. Może wielkości są podobne bo podobnie np. zapisuje czcionki w pliku.

taxkiller

Post autor: taxkiller »

A to ja nie pisałem o Asystencie.

Natomiast bezpośredni wydruk do PDFa przez PITy IPS generuje zgodne wielkością co do 1 kB pliki, z Microsoftową drukarką PDF.

M.K.

taxkiller pisze:
> A to ja nie pisałem o Asystencie.
>
> Natomiast bezpośredni wydruk do PDFa przez PITy IPS generuje zgodne
> wielkością co do 1 kB pliki, z Microsoftową drukarką PDF.

To przypadek że się zgadzają wielkością.

piterq

Dzień dobry rok później :)
Widzę, że problem dalej jest nierozwiązany - nadal generują się wielkie bitmapy. Czy jest coś w planach w tym temacie?

Pozdrawiam

Zablokowany