Zakupiono kryptowaluty i na wyciągu z Mbanku są trzy daty
Data transakcji : 31.12.2021
Data operacji/księgowania : 02.01.2022
Czy data zakupu jest równoznaczna z datą transakcji?
Czy mogę ten zakup uwzględnić w PIT-38 za 2021 rok?
Kryptowaluty a data wydatku
Re: Kryptowaluty a data wydatku
Czy było jakieś zbycie tych akcji ... rozliczasz jeśli uzyskałeś dochód lub poniosłeś stratę.
Sam zakup do niczego Cię nie obliguje..
Tak wg mnie....
Sam zakup do niczego Cię nie obliguje..
Tak wg mnie....
W trakcie roku była sprzedaż krypto i zarówno zakup.
Z tego co się orientuję to w sytuacji w której w danym roku był tylko sam zakup krypto to i tak należy złożyć PIT-38 wykazując te wydatki aby je w późniejszych latach odliczyć od przychodu z tego samego źródła.
Generalnie zastanawiam się czy jak te wydatki z dnia 31.12.2021 uwzględnię w zeznaniu PIT-38 za 2021 rok to czy ktoś mi tego nie zakwestionuje, biorąc pod uwagę że bank rozliczył to jakby w styczniu 2022 r. patrząc po datach na wyciągu.
Z tego co się orientuję to w sytuacji w której w danym roku był tylko sam zakup krypto to i tak należy złożyć PIT-38 wykazując te wydatki aby je w późniejszych latach odliczyć od przychodu z tego samego źródła.
Generalnie zastanawiam się czy jak te wydatki z dnia 31.12.2021 uwzględnię w zeznaniu PIT-38 za 2021 rok to czy ktoś mi tego nie zakwestionuje, biorąc pod uwagę że bank rozliczył to jakby w styczniu 2022 r. patrząc po datach na wyciągu.
Tak jak pisał wla.gle - samego zakupu się nie wykazuje. Trzeba wykazać stratę ze sprzedaży - strata może się przydać w kolejnych latach, ale sam zakup NIE.