Wspólne rozliczenie a podatek liniowy lub ryczałt.

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2021 rok
Czarek

Wspólne rozliczenie a podatek liniowy lub ryczałt.

Post autor: Czarek »

Witam wszystkich w tym sezonie podatkowych rozliczeń.

Czy można skorzystać z rozliczenia wspólnego małżonków, jeśli jeden z małżonków jest na podatku liniowym lub ryczałcie?

Pozdrawiam.

Czarek

snykwa

Re: Wspólne rozliczenie a podatek liniowy lub ryczałt.

Post autor: snykwa »

Nie mozna.

Czarek

'snykwa' pisze:
Nie mozna.

Dziękuję Ci, 'snykwa'.
Ja jednak mam taką informację, cytuję:

" Wspólne rozliczenie małżonków, mimo podlegania przepisom o podatku liniowym lub ryczałcie będzie możliwe pod warunkiem, że przez cały rok podatkowy nie osiągnęli przychodów ani nie ponieśli kosztów uzyskania przychodów oraz złożą "zerowy" PIT-36L lub PIT-28. "

Nie wiem tylko, czy ta powyższa informacja jest prawdziwa. Dlatego zapytałem.

Czarek

snykwa

Post autor: snykwa »

Tu się zgadzam-jeśli nie osiągnęli przychodów.
Wspólne rozliczenie małżonków 2022 - co się zmieniło?
Zmianą podatkową dotyczącą wspólnego rozliczania z małżonkiem, jaka ma zastosowanie już w tegorocznych rozliczeniach podatku PIT za 2021 rok, jest rozszerzenie kręgu osób uprawnionych do wspólnego rozliczania deklaracji PIT. W myśl zmian wspomniani małżonkowie będą mogli rozliczyć się wspólnie pod warunkiem, że w całym roku podatkowym nie osiągnęli oni przychodów z tych form działalności i złożą zerową deklarację PIT-36L lub PIT-28.
https://www.pit.pl/aktualnosci/wspolne- ... ie-1006591

Czarek

Dziękuję za potwierdzenie, 'snykwa'.

Czarek

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Czytałem o tym wcześniej, ale zastanawiałem się z czego to wynika wg uopdof...

W brzmieniu poprzednim było....

8. Sposób opodatkowania, o którym mowa w ust. 2 i 4, nie ma zastosowania w sytuacji, gdy chociażby do jednego z małżonków, osoby samotnie wychowującej dzieci lub do jej dziecka mają zastosowanie przepisy art. 30c, ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym, ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 r. o podatku tonażowym lub ustawy z dnia 6 lipca 2016 r. o aktywizacji przemysłu okrętowego i przemysłów komplementarnych.

wersja aktualna

8.*) Sposób opodatkowania, o którym mowa w ust. 2, nie ma zastosowania, w przypadku gdy chociażby jeden z małżonków:

1) stosuje przepisy:

a) art. 30c lub

b) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym, z wyjątkiem art. 6 ust. 1a tej ustawy

- w zakresie osiągniętych w roku podatkowym przychodów, poniesionych kosztów uzyskania przychodów, zobowiązania lub uprawnienia do zwiększania lub pomniejszenia podstawy opodatkowania albo przychodów, zobowiązania lub uprawnienia do dokonywania innych doliczeń lub odliczeń;

* 2) na podstawie art. 70 ust. 2 ww. ustawy z dnia 29.10.2021 r., przepis art. 6 ust. 8 w brzmieniu nadanym przez ww. ustawę stosuje się odpowiednio do dochodów uzyskanych w 2021 r. przez osobę samotnie wychowującą dzieci i jej dziecko (dotyczy dochodów opodatkowanych na preferencyjnych zasadach).

Wcześniej jest mowa o PRZEPISACH ustawy o podatku ryczałtowym itd......
a teraz
PRZYCHODÓW itd.
czyli nie ma przychodów itd. składamy PIT "zerowy" /jest taki obowiązek/ i możemy skorzystać z preferencyjnego rozliczenia.

Zablokowany