Ulga termomodernizacyjna, materiały do odliczenia, jakie?
Ulga termomodernizacyjna, materiały do odliczenia, jakie?
W roku 2021 poniosłem wydatki na termomodernizację budynku jednorodzinnego, którego jestem właścicielem - ocieplenie. Mam faktury, ale nie bardzo się orientuję co można z nich odliczyć. Gdzie mam szukać materiałów, które można odliczać
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, o 19:03 przez majka123, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Ulga termomodernizacyjna, materiały do odliczenia, jakie?
A może ktoś wie tak konkretnie czy można odliczyć w ramach tej ulgi parapety granitowe oraz pokrycie dachowe?
Wcześniej wydawało mi się że nie ma takiej możliwości biorąc pod uwagę w/w wykaz ale chyba w tej kwestii są jakieś rozbieżności.
A druga sprawa: czy dobrze myślę że za 2021 rok po raz ostatni można odliczyć zakup pieca na tzw. ekogroszek? Bo za 2022 rok już takiego wydatku nie będzie można odliczyć w ramach tej ulgi?
Wcześniej wydawało mi się że nie ma takiej możliwości biorąc pod uwagę w/w wykaz ale chyba w tej kwestii są jakieś rozbieżności.
A druga sprawa: czy dobrze myślę że za 2021 rok po raz ostatni można odliczyć zakup pieca na tzw. ekogroszek? Bo za 2022 rok już takiego wydatku nie będzie można odliczyć w ramach tej ulgi?
Na wszystkie Twoje pytania można odpowiedzieć w zasadzie twierdząco.
Parapety okienne jako część okien, pokrycie dachowe - można odnaleźć np.: tutaj https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-u ... -185089941
Od 2022 zakup pieca na węgiel nie wchodzi w zakres ulgi.
Parapety okienne jako część okien, pokrycie dachowe - można odnaleźć np.: tutaj https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-u ... -185089941
Od 2022 zakup pieca na węgiel nie wchodzi w zakres ulgi.
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Czech pisze:
> Od 2022 zakup pieca na węgiel nie wchodzi w zakres ulgi.
Podłączę się do pytania i się upewnię.
Piec na węgiel, kupiony w 2021 roku, mogę jeszcze odliczyć w obecnym roku?
> Od 2022 zakup pieca na węgiel nie wchodzi w zakres ulgi.
Podłączę się do pytania i się upewnię.
Piec na węgiel, kupiony w 2021 roku, mogę jeszcze odliczyć w obecnym roku?