Fotowoltaika
Fotowoltaika
1/małżeństwo - faktura na małżeństwo ( wspólność majątkowa ) rozliczają się wspólnie, każdy może odliczyć 50% wydatków, po pomniejszeniu kwot otrzymanych z dotacji
2/małżeństwo, faktura wystawiona tylko na jednego małżonka, rozliczają się wspólnie, na pit-0 odlicza osoba, na którą jest wystawiona faktura
dobrze ?
2/małżeństwo, faktura wystawiona tylko na jednego małżonka, rozliczają się wspólnie, na pit-0 odlicza osoba, na którą jest wystawiona faktura
dobrze ?
Re: Fotowoltaika
Co do sposobu odliczania..
2xtak.
2xtak.
Dzięki, jeszcze się podpytam, wydali 38 tyś - 5 tyś. (tyle dostali zwrotu) do PIT-) wpisuję 33 tyś. ok ? faktura za fotowoltaikę musi być zapłacona.
Dokładnie jak napisałaś.
W pit za 2020 r odliczyłem całą wartosć faktury za fotowoltaike natomiast w roku 2021 otrzymałem dofinansowanie w wysokości 3000 zł. Gdzie w pit za 2021 r muszę odliczyć różnicę faktury pomniejszonej o dofinansowanie?
Kwotę dofinansowania wpisujesz w "Inne źródła......"
wla.gle pisze:
> Kwotę dofinansowania wpisujesz w "Inne źródła......"
Dziękuję
> Kwotę dofinansowania wpisujesz w "Inne źródła......"
Dziękuję
W rozliczeniu za 2020 r skorzystałem z ulgi termomodernizacyjnej w związku z założeniem instalacji fotowoltaicznej. Faktura przekraczała kwotę limitu odliczenia wiec wysokość odliczenia była kwotą limitu. ( mniej niż na fakturze ). W 2021 r otrzymałem dotację w wysokości 5000 zł. Powyższą kwotę muszę potraktować jako dochód w rozliczeniu za 2021 r. Moje pytanie - Czy muszę wykazać w Innych źródłach całe 5000 zł czy tylko tą część która jest różnicą pomiędzy otrzymaną dotacją a kwotą która była na fakturze ponad limit ulgi termomodernizacyjnej ( ta kwota nie została odliczona od dochodu w 2020 r.)
A na jaką kwotę była faktura ? Jeżeli na 58 lub więcej to nie doliczasz, jeżeli mniej to różnica.