Polski ład - Kto zyska kto straci?

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2021 rok
pity

Polski ład - Kto zyska kto straci?

Post autor: pity »

Witam.
Mamy nowy rok i nowy ład i już wiele wątpliwości o co tu chodzi?

Czy będzie np. możliwe rozliczenie się z małżonkiem który zarabia dużo więcej? Będzie brana pod uwagę średnia z dochodów małżonków do tego ładu? Po co ten wniosek o niekorzystanie z ulgi dla klasy średniej? ( rząd jak zwykle ustala swoje prawa i przekazuje je w sposób niezrozumiały dla zwykłych obywateli )

Jak zwykle same utrudnienia.

wla.gle

Re: Polski ład - Kto zyska kto straci?

Post autor: wla.gle »

autor: pity
...możliwe rozliczenie się z małżonkiem który zarabia dużo więcej?

W tej kwestii zmieniło się tylko to, że aby móc rozliczyć się wspólnie,
małżonkowie nie muszą być cały rok małżeństwem.

... Będzie brana pod uwagę średnia z dochodów małżonków do tego ładu? Po co ten wniosek o niekorzystanie z ulgi dla klasy średniej?

Ulga dla klasy średniej - to ulga indywidualna dla każdego oddzielnie.
Aby móc z niej skorzystać to;
- przy odliczaniu miesięcznym przychód musi mieścić się w przedziale od 5701,00 zł do 8549,00 zł
i wtedy stosujemy wzór (A*6,68% -380,5)/0,17 - gdzie A to przychód.
- lub w przedziale od 8549,00 do 11141,00 zł - wtedy wzór =(A*(-7,35%)+819,08)/0,17.

Przy wspólnym opodatkowaniu.
W rozliczeniu rocznym każdy z małżonków oblicza ją od przychodu i odejmuje się ją od dochodu do opodatkowania.

Przy rozliczeniu rocznym są inne limity przychodu i wzory obliczania ulgi, i tak;
- wzór (A x 6,68 proc. – 4566 zł) ÷ 0,17, dla A wynoszącego co najmniej 68 412 zł i nieprzekraczającego kwoty 102 588 zł,
- wzór (A x (-7,35 proc.) + 9829 zł) ÷ 0,17, dla A wyższego od 102 588 zł i nieprzekraczającego kwoty 133 692 zł.
Ulga obejmuje tylko sumę  uzyskanych  przez  podatnika  w  roku  podatkowym  i  podlegających opodatkowaniu  zgodnie  z  art.  27  przychodów  ze  stosunku  służbowego,  stosunku  pracy,  pracy nakładczej i spółdzielczego stosunku pracy oraz uzyskanych w ciągu roku przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej pomniejszonych o koszty prowadzenia tej działalności z wyłączeniem z tych kosztów składek na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 lit. a i pkt 2a.

... Po co ten wniosek o niekorzystanie z ulgi dla klasy średniej?

Jeśli przychody miesięczne są np. 6500,00 w każdym miesiącu, to w rozliczeniu rocznym po skorzystaniu z ulgi nie będzie żadnych dopłat z tego tytułu.
Jeśli jednak są różne, to w rozliczeniu rocznym można nie zmieścić się w dolnej lub w górnej granicy ulgi i w związku z tym nie będzie można z niej skorzystać.
Powoduje to dopłatę podatku.
Aby zapobiec takiej sytuacji można złożyć u pracodawcy "wniosek o nienaliczanie ulgi dla klasy średniej".
Wtedy - jeśli kwalifikujemy się do ulgi w rozliczeniu rocznym, odzyskamy należną ulgę.

Może ktoś jeszcze, bo tych zmian jest b. dużo.

snykwa

Post autor: snykwa »

Witaj @Wla.gle w nowym roku.
Myślę, że opisałeś przejrzyście.
Nic bym nie dodawał poza tym, że po raz kolejny skomplikowali nam życie. Niby zwiększyli kwotę wolną do opodatkowania a w zasadzie nic albo niewiele zyskujemy (brak odliczania składki zdrowotnej).
Ciekawy jestem czy programy do rozliczań będą liczyły automatycznie tą ulgę klasy średniej.

Ares

Post autor: Ares »

Nikt nie zyska, stracą wszyscy: ten "niespotykany" wzrost kwoty wolnej od podatku zjada brak możliwości odliczenia składki zdrowotnej od podatku. Więc wszyscy zarabiający ponad 4tys. brutto stracą i już to namacalnie zobaczą na paskach wypłat za styczeń (o przedsiębiorcach nie wspomnę bo oni już od listopada przeklinają te udogodnienia). Emeryci, zwłaszcza ci z najniższymi emeryturami nie zyskają nic bo do tej pory podatku też nie płacili, a składkę zdrowotną nadal będą płacić, więc emerytura będzie ta sama. Ci "wyżej sytuowani:)" w przedziale od 1500 do 4000zł teoretycznie zyskają od 0-150zł/m-c z tytułu kwoty wolnej, ale nie skorzystają z ulg np. na rehabilitację, leki (schorowani emeryci), czy ulgę termomodernizacyjną, bo nie będą mieć podatku z którego mogą to sobie odliczyć. Nie wspomnę już o darowiznach np na cele kultu religijnego, które też można było odliczyć od dochodu (ulga popularna wśród emerytów). A resztę "korzyści" z tego nieładu zostaną zniwelowane przez wzrost cen spowodowanych "polskim ładem" (przedsiębiorcy przerzucą wzrost kosztów obciążeń podatkowych na ceny produktów/usług) oraz inflacją może nie spowodowaną "nowym ładem" ale nieudolnością i krótkowzrocznością pisiego nierządu.

Pozdrawiam i mimo wszystko życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku

Czech

Post autor: Czech »

Ares pisze:
> Nikt nie zyska, stracą wszyscy: ten "niespotykany" wzrost kwoty
> wolnej od podatku zjada brak możliwości odliczenia składki zdrowotnej od
> podatku. Więc wszyscy zarabiający ponad 4tys. brutto stracą i już to
> namacalnie zobaczą na paskach wypłat za styczeń
>
Nie jestem zwolennikiem tego Nieładu - podobnie jak większość, ale czy na pewno masz sprawdzoną wiadomość , którą podajesz wyżej ?
Gdybyś był tak uprzejmy i podał wyliczenie, mnie to jakoś inaczej wychodzi, ale ja zawsze byłem słaby w rachunkach :)))

Zenek

Post autor: Zenek »

Ares oczywiście pisze brednie. Polityka go zaślepia.

Czech

Nie, nie przesadzaj. Nie wszystko co pisze Ares to brednie, a wiadomo , że w każdych "bredniach" jest zawsze jakies ziarnko prawdy.
Natomiast mnie w wyliczeniach wychodzi ,że jeżeli porównywac wynagrodzenia brutto rok do roku 2021 do 2022 , to w pierwszym przedziale ulgi dla klasy sredniej jest OK, natomiast faktycznie dla wynagrodzen z drugiego przedziału widełek - pracownik jest stratny. Nie są to duże różnice, ale są.
Pracownicy zarabiający poniżej 5700 są "do przodu".

Ares

Zenek pisze:
> Ares oczywiście pisze brednie. Polityka go zaślepia.
Nic mnie nie zaślepia, politykę mam w "głębokim poważaniu" opieram się na faktach i w przeciwieństwie do tych kretynów co uchwalili ten "wspaniały ład" i nie mają pojęcia co uchwalili ja czytam te głupoty, bo muszę je stosować i odpowiadam za to materialnie a też mam rodzinę na utrzymaniu. I jak słyszę, że to księgowi i kadrowi źle interpretują przepisy i dlatego "budżetówka" ma mniej do wypłaty to ręce opadają (choć zaskoczeniem dla mnie było, że tym razem to nie "wina Tuska"). Za chwilę 10-tego 15... 30 stycznia wszyscy zobaczą jak skorzystali na nowych przepisach (Pan Zenek chyba też, bo wydaje mi się,że nie jest przedsiębiorcą bo ci już od listopada wiedzą jakie ich spotkają "korzyści"). Zresztą już sam "naczelnik państwa" wypowiedział się jak skorzystał na "polskim ładzie" i chyba zwolni prezesa zus bo mu źle naliczyli emeryturę

Ares

Czech pisze:
> Nie, nie przesadzaj. Nie wszystko co pisze Ares to brednie, a wiadomo , że
> w każdych "bredniach" jest zawsze jakies ziarnko prawdy.
> Natomiast mnie w wyliczeniach wychodzi ,że jeżeli porównywac wynagrodzenia
> brutto rok do roku 2021 do 2022 , to w pierwszym przedziale ulgi dla klasy
> sredniej jest OK, natomiast faktycznie dla wynagrodzen z drugiego
> przedziału widełek - pracownik jest stratny. Nie są to duże różnice, ale
> są.
> Pracownicy zarabiający poniżej 5700 są "do przodu".
Ok, przyjmijmy 5500 do opodatkowania (po odliczeniu kup, składek społecznych bo to sie nie zmieniło)
przed "ładem": 5500x17%=935zł skł.zdrow. 5500x9%=495zł (+kup, bo do podstawy skł się nie liczyło ale dla uproszczenia nie dodaję) 5500x7,75%=426,25zł które się odliczało od podatku czyli podsumowując z wypłaty był potrącony podatek w kwocie: 935zł-43,76zł(stara kwota wolna)-426,25(skł.zdrowota podl.odliczeniu)= 464,99 w zaokr. 465zł.
Po "wspaniałym ładzie": 5500zł x 17%=935zł minus "niebotyczna kwota wolna" 425zł=510zł
Korzyść: 465-510=-45zł/m-c
Jeśli piszę brednie czy zaślepia mnie polityka (bo jestem tylko zwykłym księgowym i oprócz Tuska jestem temu wszystkiemu winny) to proszę mnie sprostować (tylko nie zrzucaniem winy na PIT-2, który obowiązuje od 1992roku i nie trzeba go składać corocznie)

Czech

Ares
Pisząc "zarabiający poniżej 5700" - miałem na myśli wynagrodzenie Brutto.

Porównując wynagrodzenia brutto z 2021 i 2022 wydzieliłem takie zakresy :

ZAKRESY
1. Dla zarabiających poniżej 5700,99 brutto/mc - korzyść
2a)5701-8549 - bez zmian
2b)8550-11149 - w plecy
3) powyżej 11149 - poniżej pleców

Aby osiągnąć podstawę opodatkowania 5500 w 2022 pracownik musiałby zarabiać 7473 brutto, czyli mamy tutaj przykład z zakresu 2a)
2022
Liczymy : 7437 - ( ZUS 1024,55+ KUP 250+ UKLŚ 698,21 ) = 5500.
Podatek : 5500x17%=935-425= 510
2021
Liczymy : 7437 - ( ZUS 1024,55+ KUP 250 ) = 6198
Podatek : 6198x17%=1053,66-43,76-499,75= 510

Ulga dla klasy średniej i jej "widełki" odnoszą się do przychodów pracownika, czyli do wynagrodzenia brutto i dla mnie ta wielkość jest wykładnikiem, który biorę pod uwagę. Wszak na umowie o pracę zapisujemy kwotę wynagrodzenia brutto.

Porównywanie jednakowych "podstaw opodatkowania", choć rzuca światło na różnice w schemacie liczenia, nie oddaje do końca wysokości otrzymywanych pieniędzy.
Gdybyś mógł porównać wynagrodzenia brutto byłbym wdzięczny.

Zablokowany