dzień dobry p.Marcinie
piszę już teraz z przypomnieniem i prośbą gdyż wczoraj ogłoszono już wzory nowych druków pitów na sezon 2021 i pewnie zaraz nie będzie Pan miał czasu...
czy pracuje Pan nad opcją pracy na programie po staremu czyli bez bazy danych, było dużo o tym już na forum pisane i z tego co pamiętam
obiecał Pan taką opcję wprowadzić (przywrócić do stany z przed PITy IPS jak w Pity 2019...)
Pracuję już rok na nowej wersji i baza danych więcej utrudnia w pracy niż pomaga. Do tej pory w eksploratorze plików wpisywałem nazwisko podatnika i bam już widziałem historię za jakie lata co było robione po samych plikach i ewentualnie po notatkach w nazwie pliku. Teraz trzeba wejść do programu, poczekać aż się uruchomi, otworzyć "otwórz zapisane" i dopiero odnaleźć podatnika. -strata czasu.
Ponadto trzymanie wszystkiego w jednej bazie mnie nie przekonuje o bezpieczeństwie danych pomimo setek "zapasowych" plików o dziwnych nazwach typu "233D0000AD19FF0FDD1.Rozliczenie - 2020, BOŻENA xxxx PT-36, PIT-28 -28.2021-10-06 08-14-29.PITyIPS" i czasem w kilku wersjach gdyż PITy zapisują nowy plik po każdym zapisie-zmianie. Poza tym samo kliknięcie w eksploratorze plików w te pliki nie powoduje ich otwarcia na szybko tylko uruchamia się proces importu do bazy -znów strata czasu.
oczywiście są zwolennicy bazy danych -ja to rozumiem, ale dużo grono użytkowników chciałoby opcję pracy na plikach.
wierny użytkownik od wielu lat (kupujący licencję)
stan prac nad opcją pracy bez bazy danych
Re: stan prac nad opcją pracy bez bazy danych
Obecnie jest tak:
Nadal jest baza danych ale oprócz zapisu do bazy jest automatyczny zapis do pliku w "folderze wymiany" (jeśli w parametrach programu tak ustawiono).
Nazwa pliku składa się z nazwy.id.pityips np.
PIT-37 Jan Kowalski 2021.33AB69223CFF.PITYIPS,
czyli czytelniej niż nazwy plików archiwalnych. Ten Id jest niezbędny do powiązania pliku z bazą danych.
Zmiana nazwy w programie powoduje zmianę nazwy pliku. Odwrotnie niestety nie.
Teraz zrobię aby kliknięcie na pliku jeśli ma "id" w nazwie otwierało go od razu bez okna importu.
Może uda mi się zrobić aby w nazwach plików nie było ID, tylko wtedy nazwy nigdy nie będą mogły się powtarzać.
Nadal jest baza danych ale oprócz zapisu do bazy jest automatyczny zapis do pliku w "folderze wymiany" (jeśli w parametrach programu tak ustawiono).
Nazwa pliku składa się z nazwy.id.pityips np.
PIT-37 Jan Kowalski 2021.33AB69223CFF.PITYIPS,
czyli czytelniej niż nazwy plików archiwalnych. Ten Id jest niezbędny do powiązania pliku z bazą danych.
Zmiana nazwy w programie powoduje zmianę nazwy pliku. Odwrotnie niestety nie.
Teraz zrobię aby kliknięcie na pliku jeśli ma "id" w nazwie otwierało go od razu bez okna importu.
Może uda mi się zrobić aby w nazwach plików nie było ID, tylko wtedy nazwy nigdy nie będą mogły się powtarzać.
Z identyfikatora w nazwie pliku nie mogę jednak zrezygnować i musi pozostać.
jest już Pan tak blisko aby włączyć opcję pracy bez bazy, czyli po staremu ,
jest już otwieranie plików bez okna importu, teraz tylko zapisywanie do pliku bez nr ID i z pominięciem bazy.
liczy na to na pewno wielu użytkowników
trzymam kciuki za chęci do wprowadzenia tej opcji przed sezonem podatkowym.
jest już otwieranie plików bez okna importu, teraz tylko zapisywanie do pliku bez nr ID i z pominięciem bazy.
liczy na to na pewno wielu użytkowników
trzymam kciuki za chęci do wprowadzenia tej opcji przed sezonem podatkowym.