Wie ktoś jak rozliczyć dochód z Holandii dla osoby do 26 roku życia
Pan miał dochód z tytułu umowy zlecenia w Pl oraz dochody Holenderskie
Umowe zlecenie wiadomo jak wpisać a jak rozpisać dochody holenderskie dla osoby poniżej 26 roku życia?
rozliczenie polska holandia dla osoby do 26 roku życia
-
Re: rozliczenie polska holandia dla osoby do 26 roku życia
Czy to dochód za 2019r czy za 2020r...?
Piszesz w 2019 r ......
Piszesz w 2019 r ......
-
dochód z 2019 do zrobienie jest korekta o dochody z Holandii
Ulga 26 lat w 2019r obowiązywała od sierpnia.
Dotyczy umowy o pracę i zlecenia.
Limit przychodu 35 636,67 zł w 2019 r. /suma przychodów zwolnionych/.
Jeśli dochody podlegały zwolnieniu wpisujesz je odpowiednio do PIT-36
poz.59 - przychód ze stosunku pracy
poz.61 - przychód z umowy zlecenia
Jeśli przychód z NL był uzyskany od 01-08-2019 i podlega zwolnieniu
wpisujesz do poz. 59 lub 61.
Przeliczasz przychód nie odliczając diet.
Dotyczy umowy o pracę i zlecenia.
Limit przychodu 35 636,67 zł w 2019 r. /suma przychodów zwolnionych/.
Jeśli dochody podlegały zwolnieniu wpisujesz je odpowiednio do PIT-36
poz.59 - przychód ze stosunku pracy
poz.61 - przychód z umowy zlecenia
Jeśli przychód z NL był uzyskany od 01-08-2019 i podlega zwolnieniu
wpisujesz do poz. 59 lub 61.
Przeliczasz przychód nie odliczając diet.
-
hmm nie wiem czy dobrze zrozumiałam suma ogólna całości przychodów przekracza Mi kwotę o której piszesz
W Pit mam dochód z Polski od którego odprowadzony jest normalnie podatek oraz dochód z Holandii od dwóch pracodawców jeden uzyskany od 15 lipca do 13 pazdziernika a drugi pracodawca od pazdziernika do konca roku .Całościowo dochody od dwóch pracodawców przekraczają kwotę 40 tyś euro (bez odliczania diet)
Rozumiem ,że od pracodawcy holenderskiego u którego był zatrudniony od lipca nie jestem w stanie uwzględnić ulgi dla młodych ,ale od tego drugiego
gdzie zatrudniony był od pazdziernika już mogę?Dobrze myślę?
Musze coś pokombinować bo Panu wychodzi spory podatek do zapłacenia pomimo tego iż od dochodów z Holandii teoretycznie nie powinien się naliczyć ...
W Pit mam dochód z Polski od którego odprowadzony jest normalnie podatek oraz dochód z Holandii od dwóch pracodawców jeden uzyskany od 15 lipca do 13 pazdziernika a drugi pracodawca od pazdziernika do konca roku .Całościowo dochody od dwóch pracodawców przekraczają kwotę 40 tyś euro (bez odliczania diet)
Rozumiem ,że od pracodawcy holenderskiego u którego był zatrudniony od lipca nie jestem w stanie uwzględnić ulgi dla młodych ,ale od tego drugiego
gdzie zatrudniony był od pazdziernika już mogę?Dobrze myślę?
Musze coś pokombinować bo Panu wychodzi spory podatek do zapłacenia pomimo tego iż od dochodów z Holandii teoretycznie nie powinien się naliczyć ...
...Rozumiem ,że od pracodawcy holenderskiego u którego był zatrudniony od lipca nie jestem w stanie uwzględnić ulgi dla młodych ,ale od tego drugiego gdzie zatrudniony był od pazdziernika już mogę ?Dobrze myślę?
Możesz skorzystać z ulgi dla młodych w stosunku do obydwu pracodawców - wypłaty od 01-08-2019r -
do limitu przychodu 35 636,67 zł.
Obliczysz to sobie na podstawie albo jaaropgaafu lub jeśli będzie trzeba na podstawie saalarisów /wypłat/.
Jeśli skorzystasz z ulgi kwota do opodatkowania nie będzie może przekraczać I progu podatkowego.
Po odliczeniu diet od dochodów opodatkowanych i skorzystaniu z ulgi abolicyjnej nie powinno być dużo do zapłaty.
Możesz skorzystać z ulgi dla młodych w stosunku do obydwu pracodawców - wypłaty od 01-08-2019r -
do limitu przychodu 35 636,67 zł.
Obliczysz to sobie na podstawie albo jaaropgaafu lub jeśli będzie trzeba na podstawie saalarisów /wypłat/.
Jeśli skorzystasz z ulgi kwota do opodatkowania nie będzie może przekraczać I progu podatkowego.
Po odliczeniu diet od dochodów opodatkowanych i skorzystaniu z ulgi abolicyjnej nie powinno być dużo do zapłaty.