Pit-11 z banku emerytura z USA
Pit-11 z banku emerytura z USA
Mężczyzna pobiera emeryturę z USA przez bank polski. Bank Pekao wystawił Pit-11 i wykazał w wierszu emerytury zagraniczne - przychód: 43.569,28 i podatek 0 bo złożył w banku pismo z konsulatu że pobierają mu 30 % procent podatku w USA od tej emerytury. Wykazane jest zdrowotne 2515,60. W USA pobrano mu podatku - 2740,80 dolarów i mate dokument Benefit Statement i tam właśnie wykazane przychód z emerytury - 10748 dolarów brutto i podatek - 2740,80. Od ponad roku mieszka już w Polsce na stałe. Jak mam to rozliczyć ? Wykazać w innych źródłach - w wierszu 115c - emerytury - nieubruttowione stosownie do art. 55 ust. 6 ustawy ? Zdrowotne można odliczyć ? Podatek mam wpisać w PIT-ZG w poz. 26a ? Jak tak wpiszę to program pokazuje błąd i każe wykazać przychód z tego kraju i przenosi mi do poz. 259 w Pit-36 - podatek zapłacony za granicą ? Co źle wypełniam ? Jak uwzględnię podatek zapłacony w USA wtedy wychodzi zero do zapłaty . Czy biorę pod uwagę ten dokument - Benefit Statement ? Czy podatek tylko z tego dokumentu a przychód z polskiego Pit-11 i zdrowotne ?
Re: Pit-11 z banku emerytura z USA
Nikt nie pomoże ? Wpisałem najpierw w Pit-ZG w poz.25 a - emerytury nieubruttowione i w poz. 26 podatek w zł. Przeniosło mi to innych źródeł do poz. 115a i podatek do poz. 259. Wyszło na zero . Powinno być dobrze ?
Re: Pit-11 z banku emerytura z USA
autor: Marcin_36 »
Nikt nie pomoże ..?
Podatek przeliczasz na złote i wpisujesz do PIT/ZG poz.26
Dane z PIT-11 wpisujesz do PIT/ZG poz. 25b
zdrowotne do poz 262
Rozliczenie może wyjść na 0,00.
Nikt nie pomoże ..?
Podatek przeliczasz na złote i wpisujesz do PIT/ZG poz.26
Dane z PIT-11 wpisujesz do PIT/ZG poz. 25b
zdrowotne do poz 262
Rozliczenie może wyjść na 0,00.