ulga rehabilitacyjna

kasiulek

ulga rehabilitacyjna

Post autor: kasiulek »

Witam, mam pytanie odnośnie ulgi rehabilitacyjnej:
1) wydatki na leki - sumuje się tylko FV z poszczególnych miesięcy i nadwyżkę powyżej 100 zł się odlicza, nie trzeba przeliczać czy zakupione lekarstwa wystarczają na miesiąc czy na kilka miesięcy?
2) zakup balkonika dla osoby chorej na Parkinsona, ale z tego co wiem niepełnosprawność była orzeczona dużo wcześniej chyba z powodów astmy jeszcze przed wystąpieniem choroby parkinsonowej. Czy zakup takiego balkonika można odliczyć sobie od podatku? - prawda jest taka, że osoba bez niego nie może sie poruszać, ale nie wiem czy orzeczenie o niepełnosprawności musi być związane z zakupem odpowiedniego sprzętu ułatwiającego życie.

Będę wdzięczna za odpodpowiedzi!

agata

Re: ulga rehabilitacyjna

Post autor: agata »

Odliczasz różnicę ponad 100zł na miesiąc. Czyli jak w danym m-cu wydałaś 130 to możesz odliczyć tylko 30 i każdy m-c tak obliczasz i sumujesz te nadwyżki z 12 m-cy. Aby odliczyć zakup balkoniku musi być orzeczenie o niepełnosprawności ruchowej a nie na astmę.

Bartek

Post autor: Bartek »

Dodam,że programie wpisujesz cała kwotę faktur w odpowiednie miejsca tzn np 130,a program sam odliczy tylko 30..

kasiulek

Post autor: kasiulek »

Dziękuję za odpowiedzi :)

Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Właśnie się dowiedziałam, że w zeszłym roku został orzeczony stopień niepełnosprawności w stopniu znacznym na czas nieokreślony przez PFRON. W orzeczeniu tym nie ma z jakiego powodu ale jest zaznaczone, że osoba ta wymaga sprzętu rehabilitacyjnego ortopedycznego oraz ułatwiającego poruszanie się. Czy orzeczenie o niepełnosprawności wydawane przez PFRON też się "liczy" w rozliczeniach podatkowych?

agata

Post autor: agata »

Tak takie orzeczenie musi być w przypadku kontroli przez US. Jeśli jest zaznaczone, że wymaga sprzętu rehabilitac. możesz odliczać zakup takich sprzętów jeśli posiadasz dowód zakupu na nie.

Zablokowany