Odliczenie od dochodu wydatków na cele rehabilitacyjne

marjed7

Odliczenie od dochodu wydatków na cele rehabilitacyjne

Post autor: marjed7 »

W czerwcu 2008r przez Zespół d/s Orzekania o Niepełnosprawności w Lublinie, zostałem zaliczony do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności (II grupa inwalidztwa) z uwagi na postępujący niedosłuch obu uszu ponad 90 decybeli. W sierpniu 2008r. kupiłem drugi aparat słuchowy za 2349.00zł. w tym dopłaty: NFZ-560.00 zł, MOPR-1000.00zł, pozostałą kwotę -789.00 zł wpłaciłem gotówką przy odbiorze aparatu w dniu 28.08.2008.r. Czy i w jaki sposób tą kwotę przeze mnie wpłaconą mogę odliczyc od dochodu w roku 2010 ? Proszę o radę. jotem1939

Bartek

Re: Odliczenie od dochodu wydatków na cele rehabilitacyjne

Post autor: Bartek »

Załącznik PIT-O pozycja 17 lub 18 zakładka inne pozycja "Odliczenia nielimitowane". Wpisujesz tylko kwotę którą wyłożyłeś z własnej kieszeni. Tylko zastanawiam się czy można odliczyć koszt dostawy....

marjed7

To wiem, ale chodzi mi o to, że wydatek był w roku 2008, a PIT-em 37 rozliczał się będę w roku 2010 za rok 2009. Czy istnieje prawna możliwośc dokonania tego odliczenia z rocznym opóźnieniem bez konsekwencji ze strony Urzędu Skarbowego? jotem1939

Bartek

Ups faktycznie, nie doczytałem... to musisz złożyć korektę zeznania za 2008 r. W zeznaniu za 2009 można odliczyć tylko wydatki z 2009 r.

marjed7

Pytanie kolejne - jak to technicznie zrobic, czy należy sporządzic komplet dokumentów PIT-37 i PIT/O za rok 2008 z zaznaczeniem krzyżykiem kwadratu 2 w poz. 10 i dołączyc je do zeznania za rok 2009?, czy wysłac oddzielnie do US? A co z ewentualną nadpłatą za rok 2008?

Sławek

Post autor: Sławek »

marjed7 napisał(a) :
> Pytanie kolejne - jak to technicznie zrobic, czy należy sporządzic komplet
> dokumentów PIT-37 i PIT/O za rok 2008 z zaznaczeniem krzyżykiem kwadratu
> 2 w poz. 10 i dołączyc je do zeznania za rok 2009?, czy wysłac oddzielnie
> do US? A co z ewentualną nadpłatą za rok 2008?

Jak to jak składasz pit-37 za rok 2008 i zaznaczasz pole korekta zeznania +pit0 ale także do złożonego pitu37 za rok 2008 musisz napisać krótkie oddzielne pismo o przyczynie złożonej korekty. Jeżeli teraz chodzi o nadpłate to jeżeli po złożonej korekcie wyjdzie ci większa nadpłata którą ty dostałeś to us ci ją zwróci jeżeli natomiast mniejsza to będziesz musiał zwrócić jej różnice do US. Pit37 za rok 2009 z załącznikiem pit0 rozliczasz osobno i składasz osobno jeżeli tutaj wyjdzie nadpłata to us ci ją zwróci.

Bartek

Sławek napisał(a) :
>Jeżeli teraz chodzi o nadpłate to jeżeli po złożonej
> korekcie wyjdzie ci większa nadpłata którą ty dostałeś to us ci ją zwróci jeżeli
> natomiast mniejsza to będziesz musiał zwrócić jej różnice do US.

Trudno żeby po dołożeniu odliczenia kwota do zwrotu się zmniejszyła albo do zapłaty zwiększyła ;) Przecież podatek należny zmaleje o kwotę wydatku*próg procentowy pod który podlega :)

Sławek

Post autor: Sławek »

Bartek napisał(a) :
> Sławek napisał(a) :
> >Jeżeli teraz chodzi o nadpłate to jeżeli po złożonej
> > korekcie wyjdzie ci większa nadpłata którą ty dostałeś to us ci ją zwróci jeżeli
> > natomiast mniejsza to będziesz musiał zwrócić jej różnice do US.
>
> Trudno żeby po dołożeniu odliczenia kwota do zwrotu się zmniejszyła albo do zapłaty
> zwiększyła ;) Przecież podatek należny zmaleje o kwotę wydatku*próg procentowy pod
> który podlega :)
No to sie zwiększy nadpłata. 5 stycznia 2010r moja matka złożyła pit-37 i miała nadpłate podatku 500 i 15 stycznia mój brat złożył i miał nadpłate 576zł oboje dostali na konto zwrot podatku 21 stycznia 2010r szybko co Bartek

Zablokowany