Zaliczki faktycznie zapłacone - dzialalność PIT-36

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
PawelLL

Zaliczki faktycznie zapłacone - dzialalność PIT-36

Post autor: PawelLL »

Jest problem z zaliczkami faktycznie zapłaconymi.
W tamtym roku tego nie było- raczej, ale niczego takiego nie zauważyłem.
Skoro jest w tabelkach L.1 i L.2 rozróżnienie na zaliczki należne i zapłacone (dla każdego miesiąca), to dlaczego Wasze pytanie w polu 383 jest tak "zalgorytmowane"?
Dlaczego nie uwzględnia pól 325 i 377 ? To jest co najmniej dziwne.
Skoro mamy kwoty zapłacone, to dlaczego mamy liczyć ręcznie zaliczki?
Czy ktoś o tym pomyślał?

Już kilka korekt robiliśmy...

M.K.

Re: Zaliczki faktycznie zapłacone - dzialalność PIT-36

Post autor: M.K. »

Części L.1 i L.2 na PIT-36 są na zaliczki tylko z kilku źródeł przychodów (art. 44 ust. 1 ustawy o PDoF, tj. z działalności gospodarczej i najmu, dzierżawy; art. 30g ustawy o PDoF). Z broszury informacyjnej do części L na PIT-36: "Pozycje dotyczące należnych zaliczek oraz zapłaconych zaliczek wypełniają również podatnicy, o których mowa w art. 44 ust. 14 ustawy, czyli prowadzący działy specjalne produkcji rolnej, z których dochód ustalają na podstawie prowadzonych ksiąg podatkowych.". Podatnik w części E.1 i E.2 wykazuje zaliczki należne z różnych źródeł (także z działalności gospodarczej i najmu). W części Q.1 i Q.2 podatnik wykazuje zaliczki należne z kilku źródeł.
W poz. 383a jest pytanie czy program ma obliczyć zaliczki, bo nie zawsze suma zaliczek wpłaconych równa jest sumie zaliczek należnych. Cyt. z "więcej >" (informacji obok tego podpola): "Można wybrać "tak" tylko wtedy, gdy kwota zaliczek FAKTYCZNIE ZAPŁACONYCH i pobranych przez płatników jest równa kwocie zaliczek NALEŻNYCH."
Program nie uwzględnia kwoty z poz. 325, bo jeśli by ją uwzględniał, to dwa razy liczył by zaliczki z działalności gospodarczej i najmu (raz z części L a drugi raz z części E). Dodam, że broszura do części E na PIT-36 podaje "Uwaga! Jeżeli podatnik osiągnął w roku podatkowym jednocześnie dochody z pozarolniczej działalności gospodarczej oraz z najmu lub dzierżawy, w kolumnie f części E.1. i odpowiednio części E.2. wykazuje tylko raz łączną kwotę należnych z tych źródeł zaliczek. Kwotę tę podatnik może wykazać albo w wierszu 3 „Pozarolnicza działalność gospodarcza”, albo w wierszu 6 „Najem lub dzierżawa”. Zasada ta nie dotyczy podatników, którzy wybrali uproszczoną formę wpłacania zaliczek oraz podatników korzystających w roku podatkowym ze zwolnienia na podstawie art. 44 ust. 7a ustawy.".
Program dodatkowo wyświetla komunikat o sposobie obliczeń, jeśli nie wybrano "Tak" lub "Nie" w poz. 383a.

W tamtym roku obliczenia w podpolach "b" i "c" były zrobione analogicznie.

PawelLL

Post autor: PawelLL »

Jestem profesjonalistą i poczułem się trochę zlekceważony.
Skracając wszystko: wystarczyłoby nie dodawać kwot z pół 81 i 138, a wziąć kwoty z pół 325 i 377.
Ale to tylko moje zdanie.

M.K.

Post autor: M.K. »

Czy mogę zapytać dlaczego poczuł się Pan zlekceważony?

Zablokowany